Dübörög a román ipar

Tavaly 15,8 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések az előző évhez képest – közölte a román országos statisztikai intézet.

Valamennyi ipari ágazatban növekedést jegyeztek, ezek közül a legnagyobb bővülést a tőkejavaknál, amelyek esetében az új megrendelések 18,9 százalékkal emelkedtek.     Decemberben az új ipari megrendelések 4,7 százalékkal nőttek az előző év utolsó hónapjához mérten.    A statisztikai intézet közölte, hogy az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele tavaly 11,8 százalékkal nőtt. A legnagyobb növekedést a feldolgozóiparban jegyezték, ahol a bővülés 12 százalék volt.    Tavaly az első tizenegy hónapban 3,9 százalékkal nőtt az ipari termelés Romániában 2017 azonos időszakához mérten.

2017-ben egész évben 8,2 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző évhez képest, és akkor az egyik fő hajtóereje volt a belföldi fogyasztás után a 7 százalékos román gazdasági növekedésnek.    Elemzők arra számítanak, hogy akárcsak a belföldi fogyasztás, az ipari termelés növekedése is megfeleződött tavaly, így a tavalyi gazdasági növekedés az előzetes becslések szerint mintegy 4,4 százalék volt a kormány által eredetileg remélt 5,5 százalék helyett.