A Vodafone is beszáll az önvezetésbe

Legmodernebb autós technológiák elterjedését gyorsítaná az AT&T és a Vodafone. Az együttműködés magasabb szintre emeli a multinacionális autógyártók biztonsági, védelmi és szórakoztató-elektronikai megoldásait.

Az AT&T és a Vodafone Business együtt dolgozik az IoT megoldások és innovációk autóipari alkalmazásának felgyorsításán. A két vállalat iparági viszonylatban kiemelkedő szakértelmét összehangolva minőségi és racionális megoldásokat szeretne fejleszteni a hálózatba kapcsolt autók számára, Észak-Amerikában, Európában és Afrikában élő ügyfeleiknek. A hálózatba kapcsolt autók számára kifejlesztett, országokon átívelő megoldások bevezetésekor az autóipari vállalatoknak számos kihívással kell megküzdeniük. Minden piac egyedi követelményekkel és szabályozással rendelkezik, és az autógyártók számára nehézséget jelenthet, ha több hálózatüzemeltetővel és kereskedővel kell együttműködniük.

A vállalatok fontossági sorrendet fognak meghatározni a projektek között a biztonság, a védelem és a szórakoztató funkciók fejlesztése érdekében. Az alábbi fókuszterületeket határozták meg:

  • 5G és önvezető jármű technológia
  • V2X jellemzők (jármű és egyéb berendezések közötti kapcsolat – „vehicle-to-everything”)
  • Fedélzeti szórakoztatóelektronikai megoldások
  • Alkalmazások és szolgáltatások hálózatba kapcsolt gépkocsik számára
  • Globális szolgáltatásminőségi modellek
  • A hálózatba kapcsolt gépkocsik / okos városok találkozási pontja

Az AT&T és a Vodafone Business egyaránt kínál hálózatba kapcsolt autókat célzó szolgáltatásokat, valamint autóipari, flotta- és biztosítási termékeket. Az elektronikus és telematikus rendszereket járművekbe integrálják, az autógyárban és a későbbi fázisban is. A két vállalat együttesen több mint 50 évnyi tapasztalattal rendelkezik az autóiparban. Közel 50 globális autómárkával dolgoznak együtt, és több mint 43 millió, jelenleg az utakon futó személyautót és teherjárművet kapcsoltak a hálózatra.

Az AT&T és a Vodafone ezen felül úttörő szerepet tölt be a közlekedés jövője és az önvezető megoldások terén:

  • Szövetségek: Az AT&T és a Vodafone egyaránt az 5GAA tagja, amely egy globális, iparágakon átívelő szervezet. Autóipari, technológiai és távközlési szektorok dolgoznak együtt teljes folyamatot felölelő, jövőbeli járműipari és szállítási megoldások kidolgozásán.
  • V2X: A Vodafone már két éve teszteli Németországban a C-V2X (Cellular-vehicle-to-everything) technológiát, a C-V2X-et adaptív tempomattal integrálva, amely olyan járművezetést támogató rendszert eredményez, amely figyelmezteti a vezetőt, ha az úton történik valami, automatikus gyorsítással, illetve fékezéssel reagálva.
  • Tesztlétesítmények: Németországban a Vodafone 5G laboratóriumot és tesztpályát hozott létre, amelyek célja – autóipari vállalatokkal együttműködve – az 5G-alapú közlekedési újítások fejlesztése. Az AT&T a Michigan állambeli Detroit közelében található fejlett autóipar-fejlesztési tesztpálya, az American Center for Mobility alapító tagja és kizárólagos hálózati szolgáltatója.
  • Biztonság: Az AT&T a Together for Safer Roads (Együtt a biztonságosabb utakért) alapító tagja, amely olyan magáncégek koalíciója, amelyeknek célja az utak biztonságosabbá tétele, valamint az autóbalesetek következményeként előforduló halálesetek és sérülések csökkentése.