Egy mázsát fogyott az új Corsa

A következő generációs Opel Corsa teljesen új, könnyűszerkezetes alapra épül – és ezáltal sokkal hatékonyabb lesz. Premierjét még az idén ünnepli.

Legyen benzin- vagy dízelmotoros, vagy az első ízben megjelenő tisztán elektromos hajtóművű, valamennyi változatának előnyére válik a kis súly: javul a menetdinamika és csökken a fogyasztás. Az eljövendő nemzedék legkönnyebb változata alatta marad a bűvös ezer kilónak, hiszen mindössze 980 kilogrammot mutat az ötajtós kivitel alatt a mérleg. Elődjéhez képest tekintélyes 108 kilóval lett könnyebb ez a modell, tehát tíz százalékos a megtakarítás – holott nem sokat változott a 4,06 méteres hosszúság. Ez különösen kiskocsitól számít rendkívüli fejlesztési teljesítménynek, amelyből közvetlenül profitálnak a vásárlók.

Az Opel Corsa bevezetése, 1982 óta több mint 13,6 millió autó gördült le a zaragozai (Spanyolország) és eisenachi (Türingia) üzem futószalagjáról. Most már a hatodik generáció áll a rajtvonalon, és nyártól megrendelhető.

Az új autó nyers karosszériája 40 kilogrammal könnyebb a típuselődénél. A Corsa következő generációja az új kis- és kompakt autós multienergia-platformra épül, amely többféle hajtáskoncepciót enged meg. Az ügyfél választhat különböző belsőégésű motorok, illetve tisztán elektromos hajtás között. A csekély összsúly jelentős mértékben köszönhető a szintén extrakönnyű, teljesen alumíniumépítésű motoroknak, illetve az első és a hátsó futómű tökéletesítésének is. A kompakt háromhengeres benzinmotor kereken 15 kilogrammal könnyebb az előző generáció hozzá hasonló teljesítményű négyhengeresénél. Különleges ritkaság a kiskocsik szegmensében az új Corsa igényes alumínium gépháztetője: noha jóval hosszabb, 2,4 kilót spóroltak meg vele az aktuális modell acéleleméhez képest. Könnyűfémből ilyet eddig csak zászlóshajójába, az Insigniába épített be az Opel. Könnyítették az üléseket is, az optimalizált struktúrával összesen tíz kilót nyertek, 5,5-öt elöl, illetve 4,5-öt a második sorban. Az eddigi szigetelőanyagokat újabbak, könnyebbek váltották fel. Mindezek összhatása akkora súlynyereség, amely a példás aerodinamikával és a hatékony hajtóművekkel együtt észrevehetően mérsékli a fogyasztást, és azon keresztül a CO2-kibocsátást.