Öt új kutat vett a Mol, egyiknél olcsóbb lesz az üzemanyag

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Mol Nyrt. öt településen megvásárolja a Mobil Petrol hálózat üzemanyagtöltő állomásait, de kötelezettségeket is előírt egyes kutak jövőbeni árképzésével kapcsolatban. Mezőkovácsházán így literenként 5-7 forinttal olcsóbb lehet az üzemanyag a jelenleginél – közölte a GVH.

A versenyfelügyeleti eljárásban öt település – Pécs, Gödöllő, Fülöpszállás, Jászjákóhalma és Mezőkovácsháza – területén található Mobil Petrol benzinkutak Mol kúttá alakításának versenyhatásait vizsgálta a hivatal.    A GVH megállapította, hogy a tranzakcióval az érintett öt település egyikén, Mezőkovácsházán mindkét töltőállomás a Mol Nyrt. tulajdonába kerül, ami az üzemanyag kiskereskedelmi árának emelkedését vonhatja maga után. A többi érintett településen és azok környezetében nem vetődtek fel ilyen versenyproblémák.

Közölték: a Mol országosan egységesen határozza meg kiskereskedelmi árazása keretfeltételeit, ám az egyes kutak eltérhetnek az országosan irányadó referencia áraktól. A társaság a vizsgálatban jelzett előzetes aggályok ismeretében vállalta, hogy mezőkovácsházi töltőállomásain nem tér el nagyobb mértékben a 95-ös benzin és a dízel országosan meghatározott referenciaáraitól, mint tette ezt az összefonódást megelőző hosszabb időszakban. Ez a kötelezettségvállalás a jelenlegi üzemanyag-árakhoz képest átlagosan nagyjából literenként 5-7 forintos csökkenést jelent majd az érintett településen. A GVH értékelése szerint a vállalás előírása a következő 5 évre megfelelően orvosolja az azonosított versenyproblémát, így a hatóság engedélyezte az összefonódást.       Az előírt kötelezettségek teljesülését utóvizsgálat keretében fogják ellenőrizni – közölte a GVH.