Csökkent az ipari termelés

Júniusában az ipari termelés volumene 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított adatok a termelés 4,1 százalékos növekedését mutatják, miután júniusban idén kettővel kevesebb munkanap volt, mint tavaly – erősítette meg második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első fél évben ipari termelés 5,4 százalékkal emelkedett a tavalyi 3,5 százalékos növekedés után.    Júniusban az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,8 százalékkal csökkent.    A feldolgozóipar termelése 2,3 százalékkal maradt el a tavaly júniusitól, ezen belül járműgyártás kibocsátása csupán 1,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest a májusi 17,2 százalék után.

Az ipari export volumene 0,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A járműgyártás kivitele 3,1 százalékkal emelkedett, a számítógép, elektronikai, optikai termék kivitele 2,5 százalékkal csökkent.     Az ipar belföldi értékesítése 2,6, ezen belül a feldolgozóiparé 0,8 százalékkal nagyobb volt a tavaly júniusinál.