Képlékeny a Fiat-Chrysler-PSA fúzió

Az olasz-amerikai Fiat-Chrysler fúzióról kezdett tárgyalásokat a francia PSA-csoporttal – jelentette internetes oldalán a The Wall Street Journal című amerikai lap.

A Fiat-Chrysler (FCA) és a Peugeot-gépkocsikat is gyártó francia PSA eseteges egyesülésével transzatlanti autóipari óriáscég jönne létre. Így a mintegy 50 milliárd dollár tőkéjű vállalat a Volkswagen, a Renault-Nissan és a Toyota után a világ negyedik legnagyobb autógyártója lenne.

A The Wall Street Journal iparági értesülései szerint a fúzió “az egyenlők egyesülése” lenne. Az új cégben a PSA vezérigazgatója, Carlos Tavares és az FCA elnöke, John Elkann – aki a néhai FIAT-elnök, Gianni Agnelli unokája – egyaránt megtartaná jelenlegi beosztását. Az egyeztetések azonban egyelőre – ahogyan a lap fogalmazott – “még képlékenyek, és nincs garancia arra, hogy megállapodással érnek véget”.

A Fiat-Chrysler, amelyben az Agnelli családnak ellenőrző tulajdonrésze van, idén júniusban már tárgyalt fúzióról a PSA vetélytársával, a Renault-val, de a tárgyalások kudarccal végződtek.

Az amerikai lap elemzése szerint a világ legnagyobb autógyárai azzal próbálkoznak, hogy átstrukturálják termelésüket, és változtatnak üzletpolitikájukon, részben mert emelkednek a termelési költségek, részben pedig mert a gyors és tartós növekedés időszaka után a növekedés lassul. Ez különösen Európára igaz, ahol a piac túlzsúfolt, és a szigorú környezetvédelmi előírások apasztják a profitot.