Koronavírus: recesszióban a német feldolgozóipar

A koronavírus-járvány várható negatív következményeitől függetlenül is folytatódik a feldolgozóipari recesszió Németországban a berlini DIW gazdaságkutató intézet februári konjunktúra-barométere alapján.

A berlini DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung e.V. – DIW Berlin) gazdaságkutató intézet első negyedévi konjunktúra-barométerének februári értéke a januárihoz képest 4,0 ponttal 89,2 pontra csökkent a közlemény szerint.     A mutató tavalyi negyedik negyedévi értéke 90,0 pont volt, az első negyedévi pedig 94,0 pont.

A koronavírus-járvány várhatóan negatív következményei az egyébként is lanyha gazdasági teljesítményt ronthatják majd tovább a kutatóintézet szakértői szerint. “A koronavírus-fertőzés következményei egyelőre nem számszerűsíthetőek” – fogalmazott a közleményben Claus Michelsen, a DIW konjunktúra-kutatási vezetője. “Az viszont már szinte biztosra vehető, hogy a járvány elhúzódása és globális kiterjedése különösen érzékenyen érintheti az erősen exportfüggő német feldolgozóipart. Például akkor, ha Kínában már az alkatrész-beszállítások fennakadásához vezet”. A beérkező megrendelések és az ágazat termelési tervei azonban még bizakodó kilátásokat tükröznek – tette hozzá.

Az első negyedévben azonban a gépiparban és az autóiparban a koronavírustól teljesen függetlenül a korábban becsültnél alacsonyabb teljesítményre lehet számítani, a feldolgozóipar így összességében továbbra is recesszióban marad a DIW megítélése szerint. A németországi konjunktúra motorjaként így továbbra is a lakossági fogyasztás szolgál majd. “A lakossági fogyasztás érezhetően bővül a jövedelmek jelentős növekedésének és a járulékok csökkentésének köszönhetően” – mondta Simon Junker, a DIW németországi gazdasági szakértője. A lakossági fogyasztással szorosan korreláló szolgáltatóipari ágazatok forgalma ezért szintén számottevő mértékben növekedhet.

A felmérés eredménye alapján a DIW az első negyedévre 0,1 százalékos GDP-növekedést valószínűsít negyedéves bázison. A DIW konjunktúra elemzési modellje a mutató 100 pontos értékét tekinti “semlegesnek”, amivel nagyjából 0,3 százalékos negyedéves GDP-növekedés jár együtt.