Jó hír Németországból

Volkswagen csoport
A vártnál jobban alakult az ipar teljesítménye januárban Németországban, de az új koronavírus által okozott járvány globális terjedése a következő hónapokban valószínűleg megtöri az év eleji lendületet.

A német statisztikai hivatal (Destatis) közölte, hogy a szezonális, naptári és árhatással kiigazított előzetes adatok szerint 3 százalékkal nőtt az ipari termelés decemberhez képest. Elemzők 1,5 százalékos emelkedésre számítottak az előző hónapban mért 2,2 százalékos csökkenés után.    Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 1,3 százalékkal esett vissza Németország ipari termelése januárban. Elemzők 4,5 százalékos csökkenésre számítottak a decemberi 5,3 százalékos zuhanás után.

Az energiatermelést és az építőipart nem számítva decemberhez képest 2,9 százalékkal nőtt az ipari termelés a legnagyobb európai gazdaságban. A termelési eszközök gyártása 2,1 százalékkal, a félkész termékek előállítása pedig 5,1 százalékkal bővült, míg a fogyasztási cikkek termelése változatlan maradt az előző hónaphoz képest. Az energiatermelés 0,2 százalékkal csökkent, míg az építőipari termelés 4,7 százalékkal emelkedett havi szinten.

Carsten Brzeski, az ING Ausztriáért és Németországért felelős közgazdásza arra figyelmeztetett, hogy bár az adatok a vártnál kedvezőbbek, a gyorsan terjedő koronavírus-járvány mindent megváltoztatott. A világgazdaságba teljes mértékben beágyazódott Németország meg fogja érezni a kereslet és a kínálat oldaláról egyaránt jelentkező sokkok példátlan kombinációját. A kérdés csak az, hogy mennyire lesz negatív és mennyi ideig tart majd ez a hatás.

Az amerikai kormányzat által indított kereskedelmi háborúk, a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnését övező bizonytalanságok, valamint a feltörekvő piacok gyengébb növekedése egyaránt fékezte tavaly a német gazdaság kilenc éve tartó lendületes bővülését. A külső sokkokat és kockázatokat tompította a belső fogyasztás, mivel a német háztartások a rekord magas foglalkoztatottságnak, a béremeléseknek, az alacsony hitelköltségeknek és más fiskális ösztönző intézkedéseknek köszönhetően továbbra sem takarékoskodtak kiadásaikkal.