Német harckocsik váltják le a szovjet T-72-eseket

Leopard
Átvette az első négy Leopard 2A4HU típusú harckocsit a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) harcjárműgyártótól Benkő Tibor honvédelmi miniszter a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában. A harckocsikat Frank Haun, a KMW vezérigazgatója adta át.

Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy az új eszközökkel a Magyar Honvédség megkezdi páncélos fegyvernemének fejlesztését a 21. század követelményeinek megfelelően. Az új páncélosok a 40 éve rendszerben lévő orosz T-72-eseket váltják le. A honvédelmi miniszter elmondta, szeptembertől év végéig havonta két Leopard 2A4HU érkezik Tatára, így 12 ilyen járművel rendelkezik majd a Magyar Honvédség. Hozzátette: 2023-tól már a legkorszerűbb, 2A7HU típusú páncélosokat használhatják a katonák. Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka korszakváltó eseménynek nevezte a Krauss-Maffei Wegmann által felújított Leopardok Magyarországra érkezését, majd elmondta, a Magyar Honvédség célja, hogy a világ egyik legmodernebb eszközének számító Leopard 2A7HU harckocsival lássa el a 11. Harckocsi zászlóaljat. A parancsnok kiemelte, 2A4HU típus jelenti azt a lépcsőfokot, mely biztosítja a zökkenőmentes áttérést. A most érkezett harckocsik a Leopardok jellegzetességeinek megismerését, a katonák átképzését szolgálják.

leopard2

A gyártó cég által tartott kiképzés a tatai laktanyában szeptember és december között valósul meg, majd az osztrák védelmi minisztériummal kötött együttműködési megállapodás értelmében az állomány szimulátoros képzéssel sajátíthatja el a típus tökéletes vezetését és kezelését. Frank Haun, a KMW vezérigazgatója elmondta, az Európai Unió 15 országában rendszeresítették a Leopardokat. A három éven belül Tatára érkező 2A7HU páncélosokkal Magyarország Németországhoz és Dániához hasonló harckocsizó képességekkel rendelkezik majd.

A Leopard 2 német harckocsi a Bundeswehr fő harckocsitípusa, a Krauss-Maffei-Wegmann cég gyártja. Valamennyi modellt ellátták digitális tűzvezető rendszerrel, lézeres célkeresővel, a lövegcsővel párhuzamosított géppuskával és éjjellátó készülékkel. A harckocsi fő fegyverzete a Rheinmetall 120 mm-es űrméretű, sima csövű harckocsiágyú, amelyet kétsíkú lövegstabilizátorral láttak el. A harckocsi két géppuskával rendelkezik, személyzete négy fő.

2 Comments on Német harckocsik váltják le a szovjet T-72-eseket

  1. Már csak az a kérdés maradt,hogy ki LN fogjuk bevetni a tankjainkat a terepasztalon,mert LNség a határ közelében sincs!!
    Hát csak kérdezem…
    barátilag
    J.L.

  2. Már csak az a kérdés, hogy mire kell majd a 40-50 darab párduc. Hazai rendfenntartásra?Védekezéshez? Na de akkor honnan várjuk a támadást? Támadásra de akkor ki ellen mennénk?Jelen esetben a tank itt úgy hat mint a 2. világháborúban a huszárjaink. Idejétmúlt eszköz.

Comments are closed.