Magyar űrtávközlési vállalat alakult

Magyarország első kereskedelmi, valamint kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdjának üzemeltetésére CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt. néven leányvállalatot alapított a 4iG.

A leányvállalatot 5 millió forintos jegyzett tőkével és 365 millió forintos tőketartalékkal alapították, a 4iG többségi tulajdonrésze 51 százalékos, ami mellett irányítóbefolyással rendelkezik. A CarpathiaSatban a 4iG mellett az Antenna Hungária Zrt. 44 százalékos, a New Space Industries Zrt. pedig 5 százalékos tulajdoni résszel rendelkezik.    A CarpathiaSat rendelkezik majd a Föld körüli pályaszakasz üzemeltetési jogával 2024-től húsz éven keresztül.    A 4iG stratégiai célja, hogy Magyarország mellett a kelet-közép-európai régió vezető informatikai és infokommunikációs vállalatává váljon, illetve a meghatározó pozíciókat építsen ki a távközlési szektorban.

Az első magyar műsorszórásra, internet- és telefonos szolgáltatásra, adatátvitelre és egyéb kutatási feladatokra is alkalmas műhold pályára bocsátása, valamint hosszú távú üzemeltetése jól illeszkedik a 4iG növekedési stratégiájába.
Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója a közleményben elmondta, az idén 25 éves 4iG történetének újabb fontos állomásához érkezett. A CarpathiaSat létrehozása, az első magyar kereskedelmi műhold fejlesztése, üzemeltetése olyan úttörő vállalkozás, amely jelentős fejlődési potenciált, és további üzleti lehetőségeket is biztosít a társaságuknak.