Kötelező vagy sem a mentődoboz az autóban?

A gépjármű-tulajdonosokat a KRESZ kötelezi arra, hogy az autóban „B” jelű elsősegélycsomagot tartsanak. Ám egy rendelet ezt felülírja. A szabály szó szerint így hangzik: „Az elsősegélynyújtó felszerelés hiánya nem alapozza meg a jármű közlekedésben való részvételének tilalmát, így nem is szankcionálható”. Mi van? Igazi csiki-csuki helyzet. Megpróbáltuk kibogozni a gordiuszi csomót.

A mentődoboz már évtizedek óta vitatéma. Sokan úgy gondolják, semmi értelme, és csak az autósok bosszantása, amikor a rendőr számon kéri. Szerintük csupán a tulajdonosok pénztárcájának megfejésére találták ki azt a szabályt is, hogy az elsősegélycsomagnak általában 3 évnyi szavatossága van, utána le kell cserélni.

Utánanéztünk, valójában mi kötelező, mi nem. Illetve annak is, mit tartalmaz és mire jó Pandora szelencéje, vagyis az autós elsősegélycsomag.

“B” típusú egészségügyi csomag gépjárművekhez

  • Steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5m): 4 db
  • Steril gyorskötöző pólya (5 cm x 5 m): 2 db
  • Steril hajtogatott mull (50 cm x 80 cm): 3 db
  • Steril mull-lap (6 cm x 6 cm / 100 lap): 2 db
  • Vágott mullpólya, egyenként csomagolt (10 cm x 5 m): 4 db
  • Ragtapasz (1.25 cm x 5 m): 1 db
  • Háromszögletű kendő: 2 db
  • Fóliakesztyű 1 pár: 1 db
  • Ragtapasz (6 cm x 10 cm): 2 db
  • Biztosítótű: 4 db
  • Olló: 1 db
  • Fertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db vagy fertőtlenítő párna: 6 db
  • Kéztisztító fertőtlenítő lap: 4 db
  • Higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db
  • Gumis sebészeti szájmaszk: 1 db
  • Elsősegélynyújtás képekben: 1 db

A mentőládát új kocsi vásárlásakor az autóval együtt adják. Azonban használt jármű esetében érdemes meggyőződni arról, az előző tulajdonos hiánytalanul megőrizte-e a doboz tartalmát. Mindamellett a kötszerek szavatossággal rendelkeznek, így a mentődoboznak lejárati ideje van.

A KRESZ előírásai a kétkerekű járművel közlekedőket is érintik. Motorkerékpár, segédmotor, motoros tricikli és oldalkocsi nélküli motorkerékpár esetében az „A” elsősegélydoboz használata kötelező.

De már biciklisták számára is létezik a piacon kis kiszerelésű csomag. A vázhoz egyszerűen rögzíthető táska a legszükségesebb felszerelést tartalmazza. A kis helyigényű, praktikus tasaknak azok is hasznát veszik, akik szeretnek kirándulni és a szabadban sportolni.

A mentőcsomagokat az alábbiak szerint kategorizálják.

A – motorkerékpár, segédmotor, motoros tricikli, oldalkocsi nélküli motor

B – autós egészségügyi doboz 9 főig

C – 9 fő felett

Hajó – 1-30 fő

Igen ám, de mi történik, ha nincs. Kérdéseinket feltettük a legilletékesebbnek, az ORFK-nak. Íme a válaszok. Vigyázat, jogi nyelvezet következik, de a lényeg érthető lesz.

– Létezik, hogy a mentődoboz kötelező, de ha valakinek rendőri ellenőrzéskor nincs a kocsijában, akkor nem büntetik meg?

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 5. § (1) bekezdés c) pontja arról rendelkezik, hogy a közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, amelynek műszaki, biztonsági és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek a jogszabályban meghatározott feltételeknek. Ugyanakkor a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM-rendelet (a továbbiakban: KöHÉM-rendelet) 106. §-a által előírt, a járműveken készenlétben tartandó elsősegélynyújtó felszerelés a jármű tartozékaként értelmezhető. Ebből következően az elsősegélynyújtó felszerelés hiánya nem alapozza meg a jármű közlekedésben való részvételének tilalmát, így nem is szankcionálható.

– Ha ez így van, mi értelme a “kötelező” megfogalmazásnak?

A KöHÉM-rendelet 106. §-a előírja, hogy (bizonyos) járműveken készenlétben kell tartani elsősegélynyújtó felszerelést. Ugyanakkor ezen kötelezettség elmulasztásához nem mindenesetre, hanem csak bizonyos körülmények fennállása (közlekedési balesetnél hiánya) esetére társított szankciót a jogalkotó.

– Van-e olyan életszerű gyakorlat, amikor mégis kiszabnak büntetést a mentődoboz hiánya miatt? Mekkora ilyenkor a büntetési tétel?

Igen. A KRESZ 58. § (1) bekezdése kimondja, hogy a balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani, és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni. Ugyanezen szakasz (5) bekezdése pedig arról rendelkezik, hogy a személyi sérüléssel járó baleset esetében a balesettel nem érintett járművek vezetői is kötelesek tőlük elvárható segítséget nyújtani. A jármű vezetője a segítségnyújtáshoz a járművön készenlétben tartott elsősegélynyújtó felszerelést köteles használni, illetve a segítségnyújtó rendelkezésére bocsátani. A fentiekből az következik, hogy ha egy közúti baleset során akár az érintett, akár az abban nem érintett jármű vezetője nem tudja az elsősegélynyújtó felszerelést használni, vagy rendelkezésre bocsátani, mert azt – a KöHÉM-rendelet előírásával ellentétben – nem tartja készenlétben, akkor megsérti a KRESZ 58. § (5) bekezdésében foglalt kötelezettséget. Ez a jogsértő magatartás megvalósítja a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabs. tv.) 224. §-ában foglalt közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértést, amelyért figyelmeztetés alkalmazható, vagy helyszíni bírság, illetve pénzbírság szabható ki. A bírságok mértékét a Szabs. tv. tartalmazza.

– Büntetik-e, akiknek van mentődoboz a kocsijában, de lejárt a szavatossága, ami 3 év?

Az elsősegélynyújtó felszereléssel szemben támasztott követelményeket a KöHÉM-rendelet 106. §-a tartalmazza. A lejárt alkalmazhatósági idejű elsősegélynyújtó felszerelés a hivatkozott jogszabályi helyben foglaltaknak nem felel meg, ezért olyannak kell tekinteni, mintha nem is rendelkezne vele a járművezető, így a 3. kérdésre adott válaszban foglalt esetben büntetés szabható ki a jármű vezetőjével szemben.

– Büntetik-e azt a sofőrt, aki azért nem tud segítséget nyújtani baleset esetén, mert nincs mentődoboza?

A választ a 3. kérdésre adott válasz tartalmazza.

– Büntetik-e azt a sofőrt, akinek van mentődoboza, de azért nem tudott segítséget nyújtani egy baleset sérültjének, mert fogalma sincs, mire kell használni a mentődoboz tartalmát?

Az a járművezető, aki valamely járműkategóriára vezetési jogosultságot szerzett, az kötelezően részesült elsősegélynyújtó ismeretekben, amiből vizsgát is kellett tennie. Ennek alapján minden járművezetőtől elvárható, hogy tisztában legyen az elsősegélynyújtó felszerelésben lévő eszközök használatával. Ez azt is jelenti, hogy amelyik járművezető a kérdésben foglaltakra hivatkozik, az a tőle elvárható magatartást nem tanúsítja, tehát jogsértést követ el.

Nagy Csaba (Autószektor)