Villanyautókra áll át a GM

A General Motors (GM) azt tervezi, hogy 2035-re teljesen átáll az elektromos autók gyártására és csak megújuló energiát használ minden létesítményében, 2040-re pedig minden tevékenysége karbonsemleges lesz.

Mary Barra, a legnagyobb amerikai autógyártó vállalat vezetője ismertette az új ambiciózus célokat, röviddel azután, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke nagyszabású klímavédelmi rendeleteket írt alá a tiszta energiaforrások részesedésének növelése és a károsanyag-kibocsátás visszaszorítása érdekében.

A General Motors 2,55 millió járművet értékesített az Egyesült Államokban, de ezek közül mindössze mintegy 20 ezer volt tisztán elektromos. A vállalat vezetése tavaly novemberben jelezte, hogy 20 milliárd dollár helyett 27 milliárdot fordít a következő öt évben elektromos és önvezető járművek fejlesztésére.

A GM azt tervezi, hogy az évtized közepére 30 teljesen elektromos modellt tud kínálni szerte a világban, és amerikai modelljeinek 40 százaléka akkumulátoros elektromos autó lesz 2025 végére. Nem lesz kivétel, a városi terepjárók (SUV), a crossoverek, a szedánok és a teherautók is elektromos meghajtást kapnak.    Egy sor ország, Japántól kezdve Nagy-Britanniáig, azt ígérte, hogy betiltja a benzin- és dízelmotoros autók értékesítését 2035-ig. Ilyen tilalmat tervez Kalifornia, az Egyesült Államok egyik legnagyobb autópiaca.

A legutolsó gyorsjelentés adatai szerint a GM a tavalyi év első kilenc hónapjában 4 millió 716 ezer járművet értékesített, 17 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban.