További fejlesztések a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

Új generációs kompakt autókat is gyárt majd a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. A Daimler AG 2018-ig 185 milliárd forintot fordít technológiafejlesztésre, valamint a termelőkapacitás bővítésére a hazai telephelyen. Az új karosszériaüzem felépítése mellett hatékony és innovatív berendezések telepítése is megvalósul.

“Kecskemét jelenleg is a kompakt autók termelési hálózatának meghatározó pillére, és a jövőben is az marad. A magyarországi gyár szerepe ezen további – a kompakt autók új generációjának gyártását előkészítő – fejlesztéssel pedig még tovább erősödik az üzletág nemzetközi termelési hálózatán belül” – nyilatkozta Michael Göbel, a Mercedes-Benz Cars kompakt autók termeléséért felelős nemzetközi vezetője az új befektetés bejelentésének alkalmával.

Az ünnepélyes alapkőletétel során Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, Christian Wolff a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetésének elnöke, és Michael Göbel a Mercedes-Benz Cars kompakt autók termeléséért felelős nemzetközi vezetője különböző, szimbolikus értékű tárgyakat tettek egy időkapszulába, amely az alapkőben került elhelyezésre.

„A beruházás egyértelműen a kecskeméti gyárunk iránti elkötelezettség megnyilvánulása, és egyúttal stabil jövőképet biztosít dolgozóink számára” – hangsúlyozta Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetésének elnöke. „Ezen befektetés keretében az ergonómia és a munkakörülmények fejlesztése, valamint az alkalmazottak képzése területén is jelentős beruházást valósítunk meg.”

A vállalat csak az új, csúcstechnológiával felszerelt karosszériaüzem felépítésére 80 milliárd forintot fordít. A 99ezer négyzetméter alapterületű új csarnok kialakításakor fontos szempont volt, hogy a lehető legtöbb természetes fény jusson be, ezzel is még barátságosabbá és kedvezőbbé téve a munkakörülményeket. A teljes beruházás keretében a már meglévő üzemekben is fejlesztések történnek; mint például a présüzemben, illetve különböző módosítások mellett új robotokat is elhelyeznek a felületkezelési folyamatok kiszolgálására. Az új generációs kompakt járművek összeszerelése során az alkatrészeket már kizárólag az automatizált, önjáró robotok szállítják a logisztikai és árufelvételi zónából – az itt előkészített árukosarakban – az összeszerelő szalaghoz. Az árukosaras rendszer nem csak lerövidíti a munkatársak által megtett távolságokat, de a gyors és egyszerű ellenőr zési metódusnak köszönhetően – csak egy pillantást kell vetni az árukosárba, hogy minden alkatrész beépítésre került-e – és ezáltal hatékonyan szolgálja a minőségbiztosítási rendszert is. A kecskeméti gyárban alkalmazott innovációk a Mercedes-Benz globális termelési hálózatában is példaértékűnek számítanak.