Audi A8 hat üléssel

Egy európai ügyfél megrendelésére king size taggal bővít a négykarikás prémiummárka. Az Audi A8 L extended 6,36 méter hosszúságával és 4,22 méteres tengelytávjával összesen hat ülésén kínál első osztályú kényelmet. Olyan koncepcióról van szó, amely komoly érdeklődésre tarthat számot az ügyfelek körében, az Audinál máris többen jelezték igényüket az egyedi gyártású modell iránt.

Közel egy évi munkájukat fektették a szakemberek e különösen hosszú limuzin kifejlesztésébe és elkészítésébe, az eredmény pedig olyan nemes karakterű különlegesség, amely minden tekintetben megfelel a sorozatgyártású modellekkel szemben támasztott magas követelményeknek. A tervezők elsősorban az XXL-méretű karosszéria biztonsága és merevsége, valamint harmonikus körvonalai kialakítása terén szembesültek komoly kihívásokkal.

Az Audi A8 L extended nagyban profitálhatott a sorozatgyártású modell könnyű karosszériaszerkezetének előnyeiből, amely az Audi Space Frame koncepció alapján csaknem teljes egészében alumíniumból készül. Az egyedi gyártású modell esetében az oldalküszöböket és a középső alagutat sajtolt alumínium profilokkal hosszabbították meg a mérnökök, amelyek az alagútban a légáramlások megfelelő vezetéséről is gondoskodnak. Az utasteret kettős homlokfal választja el a csomagtartótól, a tető pedig kiegészítő csőkeresztmetszetű alumíniumprofilokat, illetve további keresztmerevítőket kapott. E megoldásokkal az újdonság karosszériájának torziós és hajlítószilárdsága csaknem eléri az A8 L modellét.

A diszkrét holdfénykék metál színben megjelenő, reprezentatív XXL-limuzin tengelytávja és hosszúsága egyaránt 1,09 méterrel haladja meg az Audi A8-ét. A harmonikus ívű tetővonal érdekében az A-oszlopoktól kezdve a teljes karosszériát átdolgozták a mérnökök. A tetőfelület a még tágasabb térérzet szolgálatában 2,40 méter hosszú üvegfelületet foglal magában.

Üléssoronként egy-egy napvédő roló előzi meg az utastér intenzív felmelegedését az erős napsütésben. A fényszórók és a hátsó lámpák kisméretű oldalsó helyzetjelző fényekkel egészültek ki, amint azt az ilyen hosszúságú járművekre vonatkozó előírások meghatározzák.

Az Audi A8 L extended minden utasa menetirányban foglalhat helyet. A hat ülést különösen lágy tapintású, bársonybézs árnyalatú valcona bőr borítja. A második és a harmadik üléssor elektromosan állítható egyes ülésekből áll, amelyeket folytonos kialakítású, hátranyúló középkonzol választ ketté. A harmadik sorban hátsó szórakoztató rendszer és hűtőbox is rendelkezésre áll.

A különleges A8 hajtásáról egy 228 kW (310 LE) teljesítményű 3.0 TFSI motor gondoskodik, amelynek maximális forgatónyomatéka 440 newtonméter. Az egyedi limuzin álló helyzetből 7,1 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra, végsebességét pedig az elektronika korlátozza 250 kilométer/órára. A motor teljesítményét nyolcfokozatú tiptronic sebességváltó továbbítja a quattro állandó összkerékhajtás felé. A 19 hüvelyk peremátmérőjű, 15 küllős dizájn szerinti könnyűfém keréktárcsák mögött az Audi S8 fékei dolgoznak, mindenkor intenzív lassulást biztosítva a 2418 kilogramm saját tömegű luxuslimuzin számára.