12 millió eurós beruházást jelentett be a Sicta Borsodban

A francia tulajdonban lévő Sicta cégcsoport 1500 négyzetméteres irodaépületet és raktárbázist épített Felsőzsolcán. A létesítményeket a vállalat 4 millió euró, azaz megközelítőleg 1,2 milliárd forint összértékű beruházás keretében valósította meg. A Sicta bejelentette továbbá, hogy újabb 12 millió euró, azaz megközelítőleg 3,7 milliárd forint értékű beruházást kíván végrehajtani az elkövetkezendő négy évben a gyártó területének és gyártási kapacitásának további növelése érdekében Felsőzsolcán, és 2016 év végéig újabb 50 fő felvételét tervezik.

Az 1986-ban alapított Sicta-csoport a világ egyik nagy autóipari beszállítója a turbófeltöltő-gyártás területén, aki partnerei között tudhatja többek között a Mercedes, a BMW, az Audi és a Porsche márkák gyártóit. A cégcsoport három kontinens összesen négy országában van jelen: Franciaországban, Bulgáriában, Magyarországon és Kínában. Fő tevékenységük közé tartozik a turbókompresszor-házak gravitációs öntése és megmunkálása.

A cégcsoport legnagyobb autóipar gyára, a Sicta Kft. 2007-ben létesült a Felsőzsolcai Ipari Parkban, zöldmezős beruházásként. A létesítmény jelenleg 3 hektáron terül el, amelyből a gyártó terület 12 ezer négyzetméter. A csoport összesen 30 millió eurót, azaz mintegy 7,5 milliárd forintot fektetett be eddig a felsőzsolcai üzembe, ahol jelenleg több mint 350 főt alkalmaznak, ebből 60 diplomás munkavállalót.

02_LR

 

A felsőzsolcai gyár az elmúlt 9 évben a cégcsoport legfontosabb létesítményévé, stratégiai bázisává vált: nemcsak az itt alkalmazott munkaerő létszáma a legmagasabb, de itt van a cég legnagyobb gyárterülete is. A Sicta- csoport ide fektetett be a legtöbbet, illetve a növekedés volumene is itt a legerősebb. A magyarországi üzem Románia, Németország, Anglia és Olaszország vezető autóipari márkainak gyárt termékeket.

„Az ágazati előrejelzések szerint a következő öt évben várhatóan globálisan 40 százalékkal nő a turbófeltöltő-gyártás piaca. Célunk, hogy a magyarországi Sicta gyártsa a cégcsoport számára az öntvények kétharmadát, amelyhez az itteni gyártási kapacitásunk bővítésére is szükség van. Ezért az elkövetkezendő négy évben újabb 12 millió euró, azaz megközelítőleg 3,7 milliárd forint értékű beruházást kívánunk Felsőzsolcán végrehajtani.” – mondta el Jean Francois Arondel, a Sicta Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ügyvezető bejelentette továbbá, hogy az idei év végére várhatóan 400 főre növelik alkalmazottaik száma, amelyet dinamikusan szeretnének bővíteni a továbbiakban is.

A Sicta-cégcsoport a hazai gyártási tevékenysége mellett aktívan részt vállal az ipar igényeihez szabott, versenyképes hazai oktatás megteremtésében is. A Miskolci Egyetemmel együttműködik a duális képzésben, továbbá nyári gyakorlatot, szakmai gyakorlati lehetőségeket, diplomamunka készítést és konzultációt biztosít a hallgatóknak. A vállalat e mellett egyik alapító tagja annak a szakmai kezdeményezésnek, amely a Miskolci Egyetemen az öntész duális képzés elindítását, újra élesztését tűzte ki céljául. A cég szoros együttműködést ápol továbbá az Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karával, valamint tervei között szerepel további duális hallgatók fogadása a 2016/2017 tanévtől.

A felsőfokú szakképzés korszerűsítésével párhozamosan a Sicta együttműködést kezdeményezett a hazai középfokú duális képzés fejlesztése területén is: a vállalat a miskolci és szerencsi szakképzési központtal kíván együtt dolgozni a gépgyártástechnológus, az ipari gépész, az öntész, és a járműipari fémalkatrészgyártó szakképzések megújításán.  A vállalat 2016/2017-es tanévtől bekapcsolódik a tanulók duális gyakorlati képzésébe is.