Látványosan nőtt az ipari export

Az ipari termelés volumene 9,2 százalékkal haladta meg májusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,2 százalékkal emelkedett, miután az idén kettővel több volt a munkanapok száma, mint tavaly májusban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,7 százalékkal csökkent. Az adatok megegyeznek a múlt csütörtökön kiadott első becsléssel. Az ipari export volumene 8,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az ipar belföldi értékesítése 5,2, ezen belül a feldolgozóiparé 11,0 százalékkal nagyobb volt, mint tavaly májusban. A járműipar belföldi értékesítése májusban ismét 12,2 százalékos növekedést ért el az áprilisi 3,9 százalékot követően, a számítástechnikai értékesítés 57,8 százalékos rekordnövekedést regisztrált májusban.    Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a döntő súlyt, 96 százalékot képviselő feldolgozóipar termelése 9,7, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 11,2 százalékkal emelkedett.

A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés csaknem egyharmadát kitevő járműgyártás kibocsátása a feldolgozóipari átlag alatt, 6,9 százalékkal nőtt, ezen belül viszont a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 14,4 százalékkal emelkedett.

A rangsorban a második alág, a feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 17,2 százalékkal nőtt.

A harmadik legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelés 10 százalékát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 6,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, mind a belföldi, mind a külpiaci eladások élénkülése miatt – közölte a KSH.

Idén először bővült a termelés – 12,0 százalékkal – a közepes súlyú gép, gépi berendezés gyártásában, elsősorban az export kedvező alakulása miatt.    Folytatódott a termelés bővülése két kisebb súlyú alágban is, a fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenység kibocsátása 13,2, az egyéb feldolgozóiparé 11,7 százalékkal nőtt.

Az összes rendelésállomány 5,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az év első öt hónapjában az ipari termelés 3,0 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 3,6 százalékkal nőtt, a 35 százalékát képviselő hazai értékesítésé 0,3 százalékkal csökkent.