Robotokkal barátkoznak a munkások

Robotokkal barátkoznak az autógyári munkások: a Ford által bevezetett Ipar 4.0 automatizálási rendszerben ember és gép kéz a kézben dolgozik.

Több mint egy évszázaddal azután, hogy Henry Ford futószalagjáról legördült az első autó, a Ford Motor Company most újra forradalmasítja a munkavégzést: a vállalat dolgozói robotokkal együttműködve gyártják az autókat.

Az új együttműködő robotok – más néven cobotok – most először álltak munkába, hogy segítsenek a Fiesta modellek lengéscsillapítójának beszerelésénél, mivel ez a feladat rendkívüli pontosságot, erőt és nagyfokú ügyességet igényel. A munkások kéz a kézben dolgoznak a robotokkal, hogy minden egyes munkafázis tökéletes legyen.

A Ford németországi, kölni összeszerelő üzemében folyó próba szerves részét képezi a vállalat Ipar 4.0 projektjének, ami valójában egy negyedik ipari forradalom, hiszen egyesíti az automatizálást, az adatcserét és a gyártási technológiákat. A Ford több mint 1000 autógyári munkás véleményét kérte ki azzal kapcsolatban, hogy milyen feladatokra lennének leginkább alkalmasak az új robotok.

Az egy méter magas új robotok két munkaállomáson is szorosan együttműködnek a szerelőszalag munkásaival. A nehéz lengéscsillapító és a beszerelő készlet kezelése helyett a munkások immár a robot segítségével emelik fel és illesztik a helyére a lengéscsillapítót a kerékjáratban, majd egyetlen gombnyomással végzik el a beszerelés műveletét.

A hi-tech szenzorokkal felszerelt robotok azonnal leállnak, ha mozgásirányukban egy emberi kezet vagy akár csak egy ujjat is érzékelnek, teljes biztonságot szavatolva ezzel a munkások számára. Ugyanilyen technológiát használ a gyógyszeripar és elektronikai ipar is. A két éves fejlesztő munkával megvalósult robotprogramban a német robotgyártó, a Kuka Roboter GmbH volt a Ford partnere.