Szijjártó: az autóiparra akarjuk alapozni a gazdaság fejlődését

Új, kutatásra-fejlesztésre, innovációra épülő fázisba kell léptetni a magyar gazdaság növekedését, a kreativitásra és a szellemi tőkére kell építeni. Ez jó kiindulási alap a gazdaság következő fejlődési szakaszának megteremtéséhez – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott kétnapos tudományos és technológiai konferencia megnyitóján kiemelte: ezzel teljesen új ipari korszakra készítik fel a gazdaságot, amikor az informatika és az ipar összeolvad. Sok a teendő ezzel kapcsolatban, és az a cél, hogy az idevonzani szándékozott beruházások központjába az innováció és a kutatás-fejlesztés kerüljön – közölte. Hozzátette: meg kell győzni a befektetőket, hogy a digitális, a kutatás-fejlesztési beruházásoknak itt van a legjobb helye.

A miniszter kifejtette: a jövőben is az autóiparra akarják alapozni a magyar gazdaság növekedését, “nem lehet sutba vágni az elmúlt évek eredményeit”, az autóipar továbbra is húzóágazat marad, de nem abban a formában, mint korábban. A cél az, hogy minél több autóipari vállalat kutatás-fejlesztési központja helyszíneként Magyarországot válassza – magyarázta. Megjegyezte: a jövőben a két fő irány az elektromobilitás és az önjáró, önvezető autók világa.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke hangsúlyozta: ahhoz, hogy a gazdaság megújuljon, meg kell újítani a kutatás-fejlesztés, az innováció rendszerét is, sőt a magyar oktatást is, mert bár adókedvezményekkel, támogatásokkal hozzájárulhatnak ahhoz, hogy vállalatok jöjjenek Magyarországra, a legfontosabb egy nemzetközi nagyvállalatnak, amikor az ország mellett dönt, hogy megfelelő szakembereket találjon itt.    Kifejtette: a nemzeti innováció rendszere a felsőoktatás, a kutatóhálózat, a gazdaság és a kormányzat együttműködéséből áll. A tudományos és technológiai (tét) attasék feladataként elsősorban az információértékelést, a tájékoztatást és a kapcsolatépítést jelölte meg.