Busz- és teherautó-gyártásban erősítene a kormány

Magyarország autóipari teljesítménye szempontjából nagy jelentőség van az olyan rendezvényeknek, mint a hétvégén a Hungaroringen zajló kamion Európa-bajnoki verseny – mondta el az MTI-nek Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a helyszínen tekintette meg a sorozat magyarországi állomásának harmadik futamát Mogyoródon és díjakat adott át a dobogósoknak.  “Az autóipar Magyarország teljes feldolgozóipari kibocsátásának 31,5 százalékát tudhatja a magáénak, ezért kijelenthető, hogy az autóipar a hazai gazdaság zászlóshajója” – mondta Szijjártó Péter.  Hozzátette: ezért különösen fontos, hogy a mostanihoz hasonló presztízsű rendezvényeknek adhat otthon Magyarország. “Ilyenkor néhány napra vagy egy egész hétvégére az autóipari szereplők érdeklődésének középpontjába kerülünk, most például itt gyűltek össze azok a beszállító vállalatok, amelyek Magyarországon tevékenykednek, s a nehézgépjárművek gyártásához szállítanak be alkatrészeket” – fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország az autóiparon belül a személygépkocsi-gyártásában teljesít jelenleg a legjobban, a következő cél a busz- és nehézgépjármű-gyártásban elérni hasonló teljesítményt. Véleménye szerint ez mind hozzáadott érték, mind pedig munkahelyteremtés szempontjából nagy ugrás lenne az ország számára.