Meglepetés a Siemenstől

Meglepően jó negyedévet zárt a Siemens; a német konszern a friss adatok ismeretében megemelte az idei évre vonatkozó profitvárakozását.

A müncheni központú ipari konglomerátum – amely az orvosi képalkotó eszközöktől kezdve a szélerőmű-generátorokon át a vasúti szerelvényekig egy sereg terméket gyárt – csütörtökön közölte: a nettó profitja 1,37 milliárd euró (426 milliárd forint) lett a második negyedévben.

Ez az adó- és kamatkötelezettségek miatt lényegében megegyezik a tavaly második negyedévi profittal, de az üzemi eredményen és az árbevételen látszik a jó teljesítmény: előbbi 20 százalékkal, utóbbi 5 százalékkal gyarapodott. A jövőbeli profit szempontjából kiemelkedően fontos mutató, az új megrendelések állománya 6 százalékkal nőtt.

A profitmarzs – az adózott nyereség bevételhez viszonyított aránya – 10,5 százalékra ugrott a tavaly második negyedévi 9,8 százalékról.

A jó negyedéves adatok ismeretében a Siemens a részvényenkénti 6 euróról 6,5 euróra növelte éves profitvárakozását. Ez azt jelenti, hogy a cég azzal számol: legalább 5,525 milliárd eurós nyereséggel zárja az évet.