Hogyan optimalizálhatók a pneumatikus megoldások?

A pneumatikus megoldások rendkívüli egyszerűségükről, könnyű használatukról és sokoldalúságukról ismertek – és nem alaptalanul. Mindössze néhány trükk segítségével a mérnökök időt takaríthatnak meg és optimalizálhatják a rendszer teljesítményét. Az alábbiakban kilenc gyakorlati tippet gyűjtöttünk össze az Aventics segítségével.

1. Helyes konfiguráció
Pneumatikus rendszerek tervezése során a megfelelő méretezés kulcsfontosságú szerepet játszik az energiahatékonyság szempontjából. Az optimális munkahenger- és csőátmérő, illetve a megfelelő sűrített levegő előkészítő egység kiválasztásakor az online levegőfogyasztás-kalkulátor értékes segítséget nyújthat.

2. Testreszabott pneumatikus alkatrész csomagok az internetről
Olyan online eszközök segítségével, mint a termékkonfigurációs-programok, a mérnökök egyszerűen választhatják ki a szükséges funkciókat, mellyel egyéni megoldáscsomagokat hozhatnak létre. A termékadatok – beleértve a CAD modelleket, az árakat és a szállítási határidőket is – azonnal rendelkezésre állnak.

3. Optimális csőhossz
A hosszú csövek, a csatlakozások és a visszatérő csövek mind sűrített levegő veszteséget okozhatnak. A hengerre szerelt szelepek megelőzik az ilyen veszteségeket. Ezen kívül a decentralizáció lerövidíti a henger reakcióidejét is.

4. Szükségletalapú szűrés a sűrített levegő előkészítés során
Egy túl sűrű szűrő megnehezíti a sűrített levegő áramlását és energiaveszteséghez vezet. Egy nem kellően sűrű szűrő viszont meggyorsítja a pneumatika nagyobb méretű szennyeződések okozta kopását.

5. Összeszerelés kevesebb erőfeszítéssel, szeleprendszerek segítségével
Számos, önálló szeleppel ellátott pneumatikus megoldás összekapcsolása jelentős erőfeszítést igényel. A szeleprendszerek kialakítása csökkenti az összeszerelés munkaigényességét.

6. Intelligens csatlakozás a vezérléshez
A szeleprendszerek többpólusú, szabványos terepi buszrendszerek, vagy Ethernet kapcsolat útján kommunikálnak a vezérlőegységgel. A diagnosztikai és szenzoradatok küldése tovább bővíti a berendezések alkalmazásainak körét és csökkenti azok szervizigényeit.

7. Szükségletalapú nyomásszint
Elégtelen nyomásszint mellett a berendezések nem képesek elérni optimális teljesítőképességüket. A túl magas nyomásszint viszont a szükségesnél több energia felhasználásával jár. Kézi, illetve elektropneumatikus nyomásszabályozással biztosítható az optimális nyomásszint.

8. Megfelelő szintű rezgéscsillapítás
Az egyes hengerek rezgéscsillapításának egyéni finomhangolása sok esetben csökkentheti a rendszer költségességét és megnövelheti annak élettartamát. A mérnökök választhatnak kisebb munkahengereket vagy mérsékelhetik a ciklusidőt is. Ez legtöbbször a zajszint csökkenésével is járhat.

9. Naprakész üzembiztonsági információk
A pneumatika biztonságos és a szabványoknak megfelelő megoldások széles választékát kínálja, például robbanásveszélyes környezetekhez vagy biztonsági szempontból jelentős alkalmazásokhoz. A legfrissebb információk mindig elérhetőek az interneten.