Magyar busszal is pótolható a metró

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint a metrópótlásnál nincs akadálya a hazai gyártású buszok forgalomba állításának, a szolgáltatásvásárlásra kiírt közbeszerzési eljárás semmilyen módon nem korlátozza, hogy a nyertes szolgáltató hazai busszal lássa el a szolgáltatást – közölte a BKK az MTI-vel.

A BKK Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek adott interjújára reagált. Varga Mihály az interjúban kritikával illette a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK) előkészítés alatt álló szolgáltatói tendert, amely szerinte nélkülözi a magyar ipar szempontjait. Mint mondta: “a BKK egyetlen olyan felvetést sem fogadott el, amely lehetővé tenné a hazai gyártású buszok szolgáltatásba állítását”. A tárcavezető hozzátette: Tarlós István és a főváros vezetése elkötelezett a nemzeti buszgyártás megerősítése mellett, de sajnos az akaratukat még nem tudták érvényesíteni a BKK-nál. A BKK eddig sem a műszaki, sem az időbeli feltételeket nem volt hajlandó módosítani – hangsúlyozta Varga Mihály.

A BKK közleményében kiemelték: fontos és tisztázandó körülmény, hogy a BKK által az M3-as metróvonal felújításához kiírt eljárás nem jármű-, hanem szolgáltatás-beszerzésre vonatkozik, ezért a metrópótláshoz igénybe venni kívánt jármű kiválasztása a leendő szolgáltató feladata.

A BKK csak keretjellegű műszaki előírásokat határoz meg, így konkrét gyártóra, típusra vagy hazai előállítású járműre történő korlátozásra vagy szűkítésre versenyjogi és közbeszerzési okokból az ajánlatkérő BKK-nak nincs módja és lehetősége.

A BKK által meghatározott műszaki paraméterek teljes mértékben biztosítják azt, hogy hazai gyártású járművel is pályázni lehessen a szolgáltatás ellátására. A járművek szállítására rendelkezésre álló határidő az eljárásban részt vevő ajánlattevők javaslatainak megfelelően módosítható, tehát a hazai buszgyártók bekapcsolódásának a szállítási határidő sem lehet korlátja.

Kiemelték: a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által felvetett szempontokat a tárcával egyeztetve a tárgyalási szakaszban célszerű érvényesíteni. Kitértek arra: ezekről az információkról a BKK munkatársai tájékoztatták a Nemzetgazdasági Minisztérium által a szolgáltatás-beszerzésre vonatkozó közbeszerzési eljárásba delegált bírálóbizottsági tagot, illetve szakértőt is.

Ezzel együtt a BKK munkatársai – a folyamatban lévő közbeszerzési eljárás szabályai által előírt keretek között – továbbra is rendelkezésre állnak a szakmai egyeztetésekre, illetve konzultációkra – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ közleményében.