Flirt: 123 motorvonatból áll a MÁV flottája

A Stadler vasúti járműgyártó cég átadta a MÁV-Startnak a legutóbb megrendelt 21 Flirt villamos motorvonat utolsó járművét, ezzel a vasúttársaság Flirt-flottája 123-ra emelkedett – közölte Csépke András, a MÁV-Start vezérigazgatója.

Kiemelte, a 123 Flirt motorvonattal a MÁV-Start rendelkezik Európában a legnagyobb egységes villamos flottával, a folyamatos fejlesztéssel a vasúttársaság az utaskiszolgálás színvonalát növeli, egyebek közt ennek hatására az idén várhatóan 3 millióval növekszik az utaslétszám az előző évhez képest.

A korszerű alacsonypadlós villamos motorvonatok beszerzésről tavaly júliusban írt alá szerződést a zrt. és a Stadler Bussnang AG. Az egyenként 5,788 millió euróba kerülő járművek beszerzését a Közlekedési operatív programban (Közop) és az Integrált közlekedésfejlesztési operatív programban (Ikop) 85 százalékban uniós támogatásból és 15 százalékban hazai költségvetésből fedezte a vasúttársaság.

A MÁV a 123 Flirt motorvonatot négy közbeszerzési eljárás során szerezte be, az első 60 motorvonatra szóló szerződést 2006-ban írták alá, ezt követte 2013-ban a korábbival azonos műszaki tartalmú 48 vonat vásárlása, ez utóbbi közbeszerzését a MÁV-Start és a Gysev közös kiíróként hirdette meg.    A vasúttársaság közölte: a motorvonat fékberendezése segítségével az elővárosi közlekedésben a felvett energia 25-30 százalékát visszatáplálja a hálózatba.