Bővítette kapacitását a miskolci Fux

Rekord árbevétellel zárta az elmúlt évet a szabad vezetékek, szigetelt légvezetékek, földkábelek, vasúti felsővezetékek gyártására szakosodott Fux Zrt., a huszonöt éve piacon lévő, 170 embert foglalkoztató miskolci társaság 11,9 milliárd forint forgalmat és mintegy 200 millió forint nyereséget könyvelhetett el 2016-ban – közölte a cég az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az árbevétel 3,3 milliárd forinttal haladja meg a 2015-öst, a cég pedig tovább folytatja fejlesztéseit, bővíti kapacitását, amelynek köszönhetően 2017-ben az elmúlt évihez képest 5-10 százalékos forgalomnövekedéssel kalkulálnak.

A cég közlése szerint a közelmúltban fejeződött be az a 225 millió forintos beruházás, amelynek keretében egy univerzális szigetelő gépsor állt termelésbe, amely szabványos szigetelésű kábelek gyártására is alkalmas, termelési kapacitása elérheti az évi 30 ezer kilométert.

A Fux arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államokban működő CTC Globallal képviseleti szerződést írt alá, ennek értelmében Európában, Belgium után másodikként kezdhetik el szénszálas nagyfeszültségű távvezeték gyártását. Ennek nagy előnye, hogy a szénszál könnyűvé teszi a vezetéket, csökkenti a hálózati veszteséget, és növelhető az oszloptávolság, ami csökkenti a telepítési költséget. Ezzel a megoldással magasabb hőmérsékleten is üzemeltethető a vezeték.

A szabad és szigetelt vezetékek piacán ma már meghatározó cég termékeinek 65 százalékát exportálja, legnagyobb partnereik külföldön a német, osztrák, cseh, román és norvég társaságok.