Használt gumiabroncsokat aprító üzem épül Szolnokon

Mintegy 620 millió forintos beruházással használt gumiabroncsokat aprító üzem épül Szolnokon, az üzem a tervek szerint idén áprilistól működik – közölte az egyik konzorciumi tag, a debreceni székhelyű Oláh Gumiszerviz Kft. gazdasági vezetőhelyettese.

Nagy-Szitha Zoltán elmondta: az öt-hét év alatt megtérülő beruházáshoz mintegy 66 százalékos támogatást kap a három konzorciumi tag. Az üzem elsősorban az Oláh Gumiszerviz Kft. hat telephelyén leadott, valamint a kiemelt partnerektől begyűjtött gumiabroncsokat dolgozza fel.     A tervek szerint az évi minimum 3000 tonna hulladékot felaprító szolnoki üzemben elsőként darálékot állítanak majd elő. Megjegyezte: az üzem kapacitása ennél nagyobb lesz. Hozzátette, Magyarországon évente 65-70 ezer tonna használt gumiabroncs keletkezik.     A darálékból piacképes végterméket fognak előállítani, de az erre vonatkozó kutatás-fejlesztés még nem zárult le. A konzorcium rendelkezésére áll a technológia, amellyel a műanyag és gumi keverékéből fröccsöntéssel különféle termékek készíthetők.    Hangsúlyozta: fontos szempont a technológia kiválasztásánál, hogy az új termék előállításakor a gumi anyagában hasznosítható, vagyis az üzem vegyi folyamatok nélkül, környezetbarát módon működhet.

A másik konzorciumi tag, a logisztikai lánc összeállításában részt vevő Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. készítette a hulladékabroncs szállítását és tárolását regisztráló és nyomon követő szoftverrendszert, amely hatékonyan támogatja a hatósági jelentések elkészítését is. Ez a kft. a felelős az új termék technológiájáért is, feladata a végtermék kikísérletezése és az új felhasználási lehetőségek felkutatása. A harmadik, neve elhallgatását kérő konzorciumi partner feladata a logisztikai lánc támogatása, a mérés és az adatgyűjtés.     A nyilvános cégadatok szerint az Oláh Gumiszerviz Kft. értékesítésének nettó árbevétele 2015-ben 4,1 milliárd forint, 2014-ben 3,7 milliárd forint volt. Az üzemi tevékenység eredménye 2015-ben csaknem 138 millió forintra nőtt az előző évi több mint 68 millió forintról.