Volkswagen Touran teszt: családalapító

Ha tisztességes családi autóra vágyik, nem szereti azt a szót, hogy kompromisszum és van rá pénze is, a Volkswagen Touran kiszolgálja az igényeit. Pörgős benzinmotorral és csúcsfelszereltséggel tettük próbára.

VW Touran

Hogy néz ki?

A hetes Golf arcát kapta a szintén moduláris keresztmotoros platformra épülő Touran legújabb generációja, amelyről elsőre senki sem mondaná meg, hogy nőtt az elődjéhez képest. Sőt, végig abban a tudatban voltam, hogy mintha kisebb lenne a két generációval megelőző, hátul még függőleges lámpájú változathoz képest. Pedig a mostani még az előző generációt is felülmúlja 13 centivel, tengelytávja is nőtt 11 centit. A növekedés ellenére a Touran mérete maradt kompakt, a kocsi teljes hossza 4,53 méter, tömege 62 kilóval múlja alul elődjét. Bár tesztautóm fényszórói nem LED-esek, hagyományosak, ahogy a nappali világítása is az, a hátsó lámpák fénydiódás rajzolata igen vonzóra sikerült.

VW Touran

Belül visszafogott, erősen golfos miliő fogad, a műszerfal letisztult, az összeszerelés minőségi, a középső érintőképernyős fedélzeti rendszer a márka legmodernebb szolgáltatásait adja. Külön figyelmet érdemel az alcantara-szövet borítású, 14 féle módon elektromosan állítható, masszírozós sofőrülés. A második sor sem ad panaszra okot, az egyenként mozgatható, önálló ülések kényelmesek, sőt még a leghátsó kettő is elfogadható utazási komfortot és isofixes bekötési pontokat ad.

VW Touran

A csomagtér öt üléssel 743 literes (hét üléssel 137 liter), a dobozforma kialakítása kedvez a rendszerben gondolkodó anyukáknak, akik minden köbcentiméterét hasznosan használhatják ki. Mélysége alapból egy méter, de a hátsó ülések előretolásával 1,2 méter a hossza, a kerékdobok között 1,05, máshol 1,25 méter széles. Az összes hátsó ülést lehajtva 1,8 méter hosszú, 1980 literes csomagteret kapunk. Nekem sikerült 2 méter 2 centis szőnyeget átlósan elhelyeznem úgy, hogy még hárman biztonságosan utazhattunk. Az első ülés támláját is síkba hajthatjuk, amivel 2,7 méter hosszú tárgyak szállítása sem okozhat gondot. A csomagtérben 220 voltos konnektor és hordozható elemlámpa is van, a vonóhorog elektromosan kihajtható. A poggyásztér ajtaja villannyal (kissé lassan) működik, akár láblendítésre is nyílik.

VW Touran

Láb-, fej és válltérre az első öt ülésen nem panaszkodhatunk, a klíma háromzónás, a vezető kartámasza mély rekeszt rejt, tologatható. Tárolóból nincs hiány, a műszerfal tetején találhat doboz fedele már elfáradt a sok nyitogatásban, alig csukódott le.

VW Touran

Hogy megy?

Motorja benzines, 1,4 turbós, közvetlen befecskendezéses, 150 lovas. Legnagyobb forgatónyomatéka 250 Nm, hétfokozatú dupla kuplungos automatikus váltójának áttételezése hosszú, 130 kilométer/órás sebességnél 2400-at forog percenként a főtengely.  Álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 8,9 másodperc alatt gyorsul fel, a DSG gyorsan kapcsol, de a Touran elindulási képessége lagymatag. A túl korán leálló stopstart rendszerrel együtt tudnak meglepetést okozni, van, hogy pont akkor áll le a motor, amikor a legjobban kellene pörögnie. Hirtelen gázadásra hangosan felbőg a motor, a DSG ilyenkor zavarba jön és túl sokára kapcsol. Padlógázt nyomva erősen szorítsuk a kormányt, hajlamos kitépni a kezünk közül.

VW Touran

Mivel turbós benzines, váltója pedig automatikus, homlokfelülete jelentős, formája doboz, ne csodálkozzunk, hogy fogyasztása nem családbarát. Kis terheléssel, kevés autópálya-használattal, mintegy 300 kilométeren át autózva 7,5 literes átlagfogyasztást mértem.

VW Touran

Milyen vezetni?

Mint minden Volkswagen, a Touran sem a vezetés élményéről szól, de hozzá kell tenni, hogy egyáltalán nem érzéketlen jószág, kormányzása kellően pontos, a feszes futómű kanyarokban jól teljesít. Nem billeg, úttartása magabiztos, az úthibákat megfelelően csillapítja.

VW Touran

Mennyibe kerül?

Volkswagen Touranhoz 7,03 milliós alapáron juthatunk hozzá 1,2 literes, 110 lovas turbómotorral, a DSG-s 1,4 litereshez 8,17 milliót, a Highline felszereltségű tesztautóért pedig listaáron közel 9 milliót, többek között ülésfűtéssel, panorámatetővel is felextrázva pedig majdnem 12 millió forintot kell kiköhögnünk.

VW Touran

Már az alapfelszereltség is igen gazdag, szériában jár például a másodlagos ütközésvédelem rendszer. Feláras a városi koccanásgátló, a tolatókamera, a fáradtságfigyelő.

Kép és szöveg: Biró Csongor

14 10 6 2 1