Bevásárolhat a Volkswagen Amerikában

A Volkswagen megkapta az engedélyt az amerikai hatóságoktól a Navistar nehéz-tehergépjármű gyártó vállalat 16,6 százalékos részesedésének megvásárlására.

A tavaly szeptemberben bejelentett üzlet keretében a Volkswagen konszern haszongépjármű gyártó érdekeltsége, a Volkswagen Truck & Bus GmbH 256 millió dollárt (242 millió euró) fizet az Illinois állambeli Navistar nehéz-tehergépjármű gyártó vállalat tőkeemeléssel létrehozott 16,6 százalékos részvénypakettjéért.   A részesedés megszerzésével a Volkswagen megvetheti a lábát az észak-amerikai nehéz-tehergépjármű piacon – mondta Andreas Renschler, a Volkswagen Truck & Bus GmbH vezérigazgatója. Bejelentette, hogy a Navistar és a Volkswagen azonnali hatállyal meg is kezdi a beszerzési csatornák összevonását. A két cég emellett a vezető nélkül autonóm módon közlekedő teherautók kifejlesztésében is együtt kíván működni.

A német Manager Magazin beszámolója szerint ugyanakkor a Volkswagen AG már a második tehergépjármű gyártó közös vállalkozás létrehozását tervezi Kínában.  Andreas Renschler vezérigazgató a lapnak adott interjúban elmondta, hogy a szintén a konszern érdekeltségébe tartozó MAN tehergépjármű gyártónak a kínai Sinotruck vállalattal kialakított együttműködését alapul véve közös vállalatot terveznek létrehozni a kínai FAW Group Corporation haszongépjármű gyártó vállalattal.