A Plastic Omnium 300 millió dolláros beruházásra készül az Egyesült Államokban

A francia cég elsősorban járművek külső műanyag borításával és az üzemanyagrendszerhez szükséges műanyag elemek gyártásával foglalkozik, és már meg is kezdte két új üzem építését a tengerentúlon.

Az építkezések Dél-Karolinában és Tennessee-ben folynak, ha elkészülnek, már négy üzemmel fog rendelkezni a Plastic Omnium az Egyesült Államokban. A cég két már meglévő üzemében, Kansas és Tennessee államokban 2015 óta folyik a termelés. A 300 millió dolláros beruházással a francia cég 1000 új munkahelyet teremt 2018-ra.

A dél-karolinai üzemben a BMW X3, X4, X5, X6-os modellek, valamint több Volvo és Mercedes-Benz modell külső műanyag elemeit gyártják majd, míg a tennessee-i üzemben japán autógyártóknak készítenek majd alkatrészeket. Ezzel a beruházással jelentősen megnő a Plastic Omnium észak-amerikai termelése, ami nem jön rosszul a franciáknak, hiszen a kontinensen keresnek a legtöbbet, 2016-ban 1,4 milliárd dolláros bevételre tett szert az amerikai piacon.

A dél-karolinai üzem lesz a Plastic Omnium legfejlettebb üzeme. A létesítményt később gyártósori, minőségi, versenyképességi szempontból is tervezik fejleszteni, nagy hangsúlyt fektetnek majd az automatizálásra is. Ez a beruházás a francia cég 2,5 milliárd eurós tervének a része. A 2016 és 2020 között folyó projekt célja, hogy a Plastic Omnium megszilárdítsa helyét a világ vezető külső borítóelem és üzemanyagrendszer gyártásában, mindkét ágazatban meghatározó a cég.

Biró Milán