10 675 diák dolgozik a gépiparban

A 2016/2017-es tanévben 53 ezer tanuló vett részt a duális képzésben, a legtöbben a vendéglátóiparban, a gépiparban és a kereskedelemben dolgoztak tanulószerződéssel – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

Az egyes gazdasági ágazatokat tekintve a diákok közül 13 876-an dolgoztak tanulószerződéssel a vendéglátóiparban, a gépiparban 10 675, a kereskedelemben 5245 tanulószerződést kötöttek. Ezt követi a közlekedés és az egészségügy, de népszerű ágazatnak számít még az építőipar, valamint az elektrotechnika-elektronika és az informatika is.    A gyakorlati képzésben részt vevő szervezetek közül jellemzően a nagyvállalatok, mint például a Mercedes, a Bosch, az Audi, a Siemens, kereskedelmi vállalatok közül a Tesco, Spar, valamint a szállodák és az egészségügyi intézmények foglalkoztatják képzőhelyenként a legtöbb tanulót.

A nagyobb cégek közül is leginkább a termelő vállalkozásoknál töltik a diákok a szakmai gyakorlatukat, de vannak olyan speciális szakképesítések (fodrász, kozmetikus, fogtechnikus), amelyeket kis- és középvállalkozásoknál vagy mikrovállalkozásoknál sajátítanak el. A legkisebb arányban az egyéni vállalkozóknál és a kifejezetten oktatással foglalkozó vállalkozásoknál kötnek tanulószerződést.

A nagyobb cégeknél akár 40-50 tanulószerződéses fiatal is végezheti gyakorlatát egy tanévben, az 53 000 tanulószerződés mintegy háromnegyedét azonban kis- és középvállalkozások kötötték meg.

A kamara tájékoztatása szerint a duális képzésben részt vevő tanulók a szakmával összefüggő nyári gyakorlatukat is jellemzően duális formában, tanulószerződéssel teljesíthetik vagy úgynevezett együttműködési megállapodással, utóbbi esetben az iskola köt szerződést a gyakorlati képzővel és nem közvetlenül a tanuló.