Ötvenéves az egri Aventics

Pneumatika 50 címen időszaki kiállítással emlékezik meg fennállásának ötvenéves évfordulójáról az Aventics Hungary Kft.. A cég az Agria Parkban október végéig egy történeti falon mutatja be múltját és jelenét, illetve egy olyan technológiát, amely bár kevésbé közismert, de szervesen kapcsolódik mindennapi életünkhöz.

A pneumatika többek között autóbuszok és vonatok ajtajait nyitja a jellegzetes sziszegő hanggal, de valószínűleg a reggelinkhez fogyasztott tej és felvágott csomagolása is Aventics termékeket használó gépsorokon készült, sőt, még kedvenc újságunk nyomtatásakor is vélhetően ezeket alkalmazták. Az egri Aventics üzem a cégcsoport legnagyobb európai gyáraként, több mint 20 ezer féle terméket kínál partnereinek.

Rendeléseik több mint 90 százaléka 50 darab alatti sorozatokból áll, tehát az Aventics Hungary Kft. egyáltalán nem egy klasszikus értelemben vett tömeggyártó cég. Sokkal inkább a pneumatikai ágazat egyedi megoldásokra specializálódott szakértője. 2016-ban az egri gyárban mintegy hárommillió-hatszázezer termék készült, lendületes fejlődését pedig pénzügyi mutatóik is igazolják. 2016-ban minden korábbi évet meghaladó, 18 milliárd forint éves nettó árbevételt ért el, ami a gyártás bővülése mellett a működés folyamatos racionalizálásának, valamint új szervezési elvek és termelési rendszerek bevezetésének is köszönhető.