A Subaru is használt hamis minőségű alumíniumot

A Subaru is használta a Kobe Steel fémipari konszern valótlan minőségi bizonyítvánnyal ellátott termékeit jármű- és repülőgépipari termékeinek gyártásakor – jelentette be az autógyártó.

A korábban Fuji Heavy Industries Ltd. néven ismert repülőgép- és járműipari konszern, a Subaru Corporation ügyfelei között szerepel egyebek között a japán önvédelmi haderő, valamint az amerikai Boeing repülőgépgyártó vállalat is.    A Kobe Steel október elején jelentette be, hogy egy évtizeden keresztül valótlan minőségi bizonyítvánnyal ellátott termékeket is szállított ügyfeleinek, mintegy kétszáz vállalatnak, amelyeknek a listáját a Kobe Steel nem hozta nyilvánosságra.

A már ismertté vált vállalatok között a Toyota és a Mazda használta egyes autóinál a Kobe Steel alumínium termékeit, és a Central Japan Railway vasúttársaság Shinkansen nagysebességű szerelvényeihez is szállított fém alapanyagot a Kobe Steel. A Mitsubishi Heavy Industries gépipari vállalat pedig az általa kifejlesztett Mitsubishi Regional Jet utasszállító repülőgép építésénél használt a Kobe Steel által szállított alapanyagot.    A Mitsubishi Heavy Industries már korábban közölte, hogy az eset nem befolyásolja az általa fejlesztett repülőgép biztonsági paramétereit. Hasonló bejelentést tett a Shinkansen szerelvények üzemeltetője is.    A Toyota azt közölte, hogy a Kobe Steel alumínium lemezeit egyes modelljeinél motorháztető készítésére használta, de azt még vizsgálják, pontosan melyik modelleknél és ennek milyen következményei lehetnek a biztonságra nézve.

A Subaru október 10-én jelentette be, hogy a legmagasabb prioritással vizsgálja a felhasznált nyersanyagok esetleges biztonsági vonatkozásait a személygépkocsiknál. Amennyiben a járművek kulcsfontosságú szerkezeti elemeinél szilárdsági hiányosságokra bukkannak, annak tömeges visszahívás lehet a következménye.    A Subaru 160 ezer autót értékesített Japánban az idén márciussal zárt 2016-os pénzügyi évben. A Subaru oktató repülőgépeket is gyárt a japán önvédelmi haderő számára, valamint szárny-részegységeket szállít a Boeing 787-es típusához.