83,3 milliárd forint innovációra

Tavaly 83,3 milliárd forint – az előző évinél 300 millió forinttal több – támogatást fizettek ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alapból vállalkozásoknak, kutatóhelyeknek, továbbá nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs (kfi) együttműködésekre, kutatási infrastruktúrákhoz való hozzáférésre – tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH).

A hivatal közleménye szerint a támogatás több mint 41 százaléka hazai vállalkozásokhoz, 30 százaléka egyetemi és akadémiai kutatóhelyekhez jutott.     Az állami finanszírozású kfi források legnagyobb része, 34,2 milliárd forint hazai mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét ösztönözte. Emellett 25 milliárd forintot 26 felsőoktatási intézményben, valamint a Magyar Tudományos Akadémia 17 kutatóközpontjában folyó kutatásokra jutott. A kifizetések egy része a nemzetközi szervezetekben – elsősorban a tudás bővítését lehetővé tévő és gyakorlati alkalmazások fejlesztését is megalapozó költséges kutatási infrastruktúrákban – való részvétel és bekapcsolódás költségeit, tagsági díjakat fedezi.

Az NKFI Alapból 2016-ban és 2017-ben megpályázható felhívásokra 2017-ben kifizetett legnagyobb összegű, több mint 20 milliárd forintos kifizetés a vállalati kfi tevékenységeket – házon belüli kutatás-fejlesztést, a startup-ökoszisztéma építését, exportorientált innovációt vagy iparjogvédelmet – ösztönző konstrukciók keretében támogatott projektekhez került.

Vállalkozások és kutatóhelyek együttműködésében megvalósuló projektekben a digitális gyártástechnológia fejlesztésére, valamint agrár-innovációra és biotechnológiai programokra több mint 7 milliárd forintot, a Nemzeti Agykutatási Program folytatására és a Nemzeti Kvantumtechnológiai Program megvalósítására összesen 3,7 milliárd forintot, felfedező kutatásokra (kutatói kezdeményezésű témapályázatokra és posztdoktorok támogatására) pedig 9,6 milliárd forintot fizettek ki az NKFI Alapból 2017-ben.

A hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a teljesült kifizetések összege és a meghirdetett felhívások keretösszegei nem azonosak, ugyanis a meghirdetett programok keretösszegéből több év alatt teljesülnek a kifizetések.     A tavalyi kifizetés jelentős része a 2015 óta meghozott támogatói döntések eredményeképpen elindult projekteket finanszírozta.

Az NKFI Alap pályázati kiírásaiból 2015 óta mintegy 2000 projekt vissza nem térítendő támogatásáról született döntés, közel 250 milliárd forint értékben. Az NKFI Alap idei programstratégiája szerint a 2018-ban meghirdetendő pályázati konstrukciók teljes keretösszege 81,85 milliárd forint lesz.