Részben kínai lesz a Volvo teherautó-gyártó

A Geely kínai járműgyártó, amely egyebek között a svéd Volvo  személy-autógyártó tulajdonosa, most a teherautókat, buszokat, hajómotorokat és munkagépeket gyártó, ugyancsak svéd Volvo AB egy részét veszi meg.

A Geely szerdán azt közölte, hogy a Cevian Capital alapkezelőtől 8,2 százaléknyi Volvo AB részesedést vásárol meg, amihez 15,6 százaléknyi szavazati jog tartozik.    A kínai cég nem tárta fel az ügylet értékét.
A svéd cég 1999-ig a Volvo anyacége, az autógyártó ágazatot akkor a Ford Motor vette meg, majd az amerikai tulajdonostól a Geely 2010-ben.     A Geely a tíz legnagyobb kínai autógyártó egyike. A Geely tulajdonában van egyebek között a svéd Volvo autógyártó mellett a London Taxi, de tulajdonosa a legnagyobb malajziai autógyártónak, a Protonnak, és hozzá tartozik még például a brit Lotus Cars 51 százaléka is.    A Geely 17 autógyárral rendelkezik, amelyek közül 8 külföldön van: Oroszországban, Fehéroroszországban, Egyiptomban, Szaúd-Arábiában, Etiópiában, Sri Lankán, Irakban és Indonéziában.

A Geely nemrég szemet vetett a Daimlerre is. A német autóipari konszern öt százalékát akarta megszerezni, de a stuttgarti székhelyű autógyártó azzal utasította el a kínai ajánlatot, hogy elégedett jelenlegi részvényesi struktúrájával.    Öt százaléknyi Daimler részvénypakett piaci értéke mintegy 4,5 milliárd dollár. A kínai cég májusban megvásárolta a dán Saxo Bank 26 százalékát, és ezzel a pénzintézet főrészvényese lett. A Saxo Bank a Geely első befektetése a pénzügyi szektorban.

A Geely kínai járműgyártó idén várhatóan 1,2 millió autót ad el, jóval többet a tavalyi 750 ezernél. A kínai cég az első tíz hónapban 950 ezer autót értékesített, és azt tervezi, hogy az eladott autók száma 2 millióra nő 2020-ban.