Dübörög a Hyundai szentpétervári üzeme

A szentpétervári Hyundai üzem 59 ezer 600 autót gyártott 2018 első negyedévében, ez 10 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. A cég heti öt napban, három műszakban dolgoztat, hogy elérjék a 235 ezres kibocsátási tervüket 2018-ban, jelentette a Hyundai Motor CIS.

Ez a sok autó gazdára is fog találni, hiszen a Hyundai modellek benne vannak az öt legkelendőbb autók között Oroszországban. Nem meglepő ezért, hogy habár csak 2016 végén kezdődött meg a Hyundai Creta modellek értékesítése az országban, a koreai kompakt crossover hamar az orosz SUV szegmens vezető modellje lett. Egy másik Hyundai modell, a Solaris pedig nagyon magas, 89,91 százalékos minőség-biztonság értékelést kapott az Autostat elemzésében, talán ennek is köszönhető, hogy ez az autó is vezeti a maga kategóriáját Oroszországban.

Habár az üzemben első sorban orosz piacra készülnek a járművek, 2018 első három hónapjában már 2400 modellt exportáltak. Ha a szentpétervári gyárból kikerülő autók nem az orosz piacon találnak gazdát, akkor Fehéroroszországban, Kazahsztánban, vagy Ukrajnában értékesítik őket. A koreaiak 7 és fél éves oroszországi jelenlétük alatt másfél millió autót gyártottak. Jelenleg is folynak a tárgylások a cég és a szentpétervári vezetés között arról, hogy egy új, motorokat gyártó üzem létesüljön a városban.

Biró Milán