Jól megy az ABB-nek

 Javított gazdálkodási eredményén az első negyedévben és bizakodóan tekint az év elé a svájci ABB gépipari és elektronikai konszern.

Az ABB az első negyedévben 8,627 milliárd dollár, az egy évvel korábbinál 10 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 12 százalékkal 1,060 milliárd dollárra növelte működési eredményét, miközben bevételarányos jövedelmezősége 12,3 százalékra javult 12,1 százalékról.

A bevétel összehasonlítható alapon egy százalékkal, a működési eredmény pedig négy százalékkal javult.   Az első negyedévben beérkezett megrendelések 16 százalékkal három éve a legmagasabbra, 9,772 milliárd dollárra emelkedtek.     Az első negyedéves nyereség ugyanakkor 21 százalékkal 572 millió dollárra csökkent, az egy részvényre jutó nyereség pedig 0,27 dollár lett, szintén 21 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az ABB az üzleti környezet javulására számít az idén. Európában, az Egyesült Államokban és Kínában várhatóan tovább folytatódik a növekedés. A globális piac visszaállt ugyan a növekedési pályára, egyes térségekben azonban kockázatoknak van kitéve. A vállalat eredményének alakulását emellett nagyban befolyásolhatják az olajár-ingadozással és a devizaárfolyam változással járó kockázatok.

Az ABB kedvezőnek ítéli hosszú távú üzleti kilátásait három fő működési területén, az ipari, közlekedés és infrastrukturális ágazatban, elsősorban az energiaipari átalakulásnak, illetve a negyedik ipari forradalomnak (dolgok internete, digitalizáció) köszönhetően, mivel erős piaci pozíciója, technológiai vezető szerepe és pénzügyi ereje lehetővé teszi számára a kínálkozó lehetőségek kiaknázását.