Az otthonokkal kapcsolja hálózatba elektromos autóit az Audi

Audi e-tron prototype: Audi City Berlin
Az otthoni infrastruktúrával kapcsolhatja hálózatba Audi e-tron elektromos modelljét a jövőben a négykarikás márka ügyfele. Az SMA Solar Technology és a Hager Group otthoni energiamenedzsment-rendszereivel kialakított intelligens kapcsolat költségoptimalizált töltést tesz lehetővé – kívánságra akár hosszútávon fenntartható napenergiából származó elektromos árammal.

Az Audi különböző megoldásokat kínál az otthoni keretek közötti töltésre, ahol jellemzően e folyamatok túlnyomó része zajlik. Az alapkivitelhez tartozó compact töltőrendszer akár 11 kW, míg az extrafelszerelésként rendelhető connect rendszer már a kétszeresével, azaz 22 kW teljesítménnyel teszi lehetővé az otthoni töltést. Utóbbihoz az Audi e-tron egy további, opcionális fedélzeti töltővel is rendelkezik. A connect töltőrendszer emellett az otthoni WLAN-rendszeren keresztül a helyi infrastruktúrával is hálózati kapcsolatban áll, ami az otthoni energiamenedzsment-rendszerrel (HEMS) együttműködésben intelligens töltőfunkciókat tesz lehetővé.

Költség- és szén-dioxid-optimalizált töltés

A connect töltőrendszer és a megfelelően kialakított otthoni energiamenedzsment-rendszer (HEMS) alkalmazásával az ügyfél különböző elektromosáram-tarifákat vehet igénybe Audi e-tron gépkocsija töltésekor. E megoldással a költségszempontból kedvezőbb időszakokban láthatja el autója akkumulátorát elektromos árammal, tekintetbe véve olyan személyes mobilitási igényeit is, mint például az indulási idők vagy a töltöttségi szint. Az ehhez szükséges áramtarifa-adatokat a HEMS rendszeréből vagy az ügyfél által a myAudi portálon megadott egyéni adatokból veszi a connect töltőrendszer. Amennyiben a ház napelem-technikával is rendelkezik, az ügyfél úgy is optimalizálhatja a töltési folyamatot, hogy az Audi e-tron töltése elsősorban saját fejlesztésű elektromos áramot vegyen igénybe. Ennek során az Audi elektromos hajtásrendszerű SUV-modellje az előrejelzés szerinti napsütéses időszakok a HEMS által biztosított adatait, valamint a ház nyilvános elektromos hálózati főcsatlakozásának pillanatnyi áramfelvételi értékét veszi tekintetbe.

Túlterhelés-védelem

Az intelligens töltőfunkciók között a túlterhelés-védelem előnyeit is élvezhetik az ügyfelek. A töltés mindenkor az épp rendelkezésre álló maximális teljesítménnyel zajlik, amit a helyi csatlakozás és az autó lehetővé tesz. A rendszer más fogyasztók igényeit is figyelembe veszi, így előzve meg a hálózat túlterhelését és a főbiztosíték kioldását. Az ügyfelek a myAudi portálon és a myAudi App alkalmazással megtekinthetik egyéni töltési statisztikáikat és folyamataikat, ahol a töltési idők, illetve árammennyiségek mellett a megfelelő költségek is részletesen szerepelnek. Az adatokat védett szerver tárolja, emellett a portáloldalról kiértékelhetők, illetve igény szerint exportálhatók.

Az e-tron új korszakot nyit az Audi történetében, a vállalat hagyományos autógyártóból mobilitási rendszer szolgáltatóvá lép elő. Az otthon és útközben egyaránt intelligens megoldásokkal szolgáló, teljes körű töltéskínálat révén az ügyfelek kompromisszum nélkül élvezhetik az elektromos autózást. Villanymotorjának szériagyártása hamarosan megkezdődik Győrben.