Kisvállalkozói ipari övezetet fejlesztenek Tatabányán

A tatabányai önkormányzat pályázati forrásokból közel háromszáz millió forintos ráfordítással elvégezte a kis- és középvállalkozások letelepítésére alkalmas VII-es telepi ipari övezet úthálózatának és közvilágításának fejlesztését.

A 23 hektáros területen főként 20-60 fős cégek dolgoznak. Az önkormányzat telephely fejlesztési támogatásokkal segítette a kisebb cégek letelepítését, mintegy ellenpólusát képezve a Tatabánya másik végén található ipari parknak, ahol több ezer fős, multinacionális cégek működnek.    A beruházás során másfél kilométernyi útburkolatot tettek alkalmassá a teherforgalom lebonyolítására, megoldották a csapadékvíz elvezetést, korszerű közvilágítást építettek ki, valamint jelzőlámpás csomópontot alakítottak ki a legforgalmasabb kereszteződésben. A fejlesztést az Európai Unió 265 millió forinttal támogatta.

A VII-es telepi ipari területen jelenleg egy élelmiszeripari cég épít raktárat, egy szerszámgépgyártó és egy fémfeldolgozó társaság pedig termelőüzemet létesít. A három beruházás összesített értéke meghaladja az 1,7 milliárd forintot, 110 új munkahelyet teremtve.    A terület legjelentősebb üzeme a győri székhelyű Graboplast műpadló gyára, mely 170 embert foglalkoztat. Itt található továbbá a német veteránautók felújításával foglalkozó, 80 fős Motor Classik, valamint a francia szennyvízkezelő, a Suez Water Technologies & Solutions víztisztító berendezéseket fejlesztő egysége, 30 munkatárssal.

A VII-es telep és környéke az 1900-as években Tatabánya község központja volt. A Magyar Állami Kőszénbánya Részvénytársulat kórház, kaszinó és népház mellett hatajtósnak nevezett sorházakat épített a kőbánya és a cementgyár dolgozóinak. Később a térséget alábányászták, a korábbi lakókat tömbházakba költöztették.