14 százalékkal többet keresnek a románok

Júniusban 14,3 százalékkal volt magasabb a nettó átlagbér Romániában az egy évvel korábbinál – közölte a román országos statisztikai intézet.

A nettó átlagbér 2721 lej (188 ezer forint) volt, ami előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal volt magasabb. A bruttó átlagbér 0,7 százalékkal, 4527 lejre (312 ezer forint) nőtt az előző hónaphoz mérten.
Az inflációval kiigazított reálbér értéke 8,4 százalékkal volt magasabb júniusban a tavalyi hatodik hónaphoz viszonyítva.    Ágazatokra lebontva, az információtechnológia szektorban dolgozók keresnek a legjobban, ott a nettó átlagbér júniusban 6473 lej (447 ezer forint) volt, az oktatásban 2803 lej (193 ezer forint), az egészségügyben 3519 lej (242 ezer forint) volt a nettó átlagbér. A román kormány az elmúlt években többször emelte a közalkalmazottak bérét.

Az idei első fél évben a román államháztartási hiány elérte GDP-arányosan az 1,6 százalékot, ami a legnagyobb 2011 óta, miután júniusban a deficit csaknem megkétszereződött az első öt hónapi adathoz képest.    Az első hat hónapban a bérkiadások csaknem 25 százalékkal emelkedtek tavalyi azonos időszakhoz képest, a szociális jellegű kiadások is csaknem 14 százalékkal nőttek.    A román kormány 3 százalékos államháztartási hiányt vállalt idénre, amit az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap szerint túl fog lépni, ha nem változtat a költségvetés szerkezetén. A béremeléseket a kormány a munkaerő elvándorlás megállításának szükségességével indokolta.