Megduplázta veszteségét a Tesla

Megduplázta veszteségét a második negyedévben az elektromos autókat gyártó Tesla, a tőzsdei befektetők azonban ennek ismeretében is a részvény árfolyamának az erősítésével nyugtázták Elon Musk vezérigazgató terveit.

A második negyedévben a Tesla 718 millió dollár részvényesekre jutó nettó veszteséget könyvelt el, a dupláját az egy évvel korábbi 336 millió dollárnak. A Tesla forgalma azonban váratlanul nagy mértékben, 40 százalékkal, 4 milliárd dollárra növekedett.    A negyedéves eredmény bemutatása alkalmából Elon Musk, a Tesla elnök-vezérigazgatója a részvényesekhez intézett írásbeli tájékoztatójában rámutatott, hogy augusztus végére már heti 6 ezerre emelkedik a Model 3 gyártási kapacitása. A Model 3 a Tesla “közepes árkategóriás” tömegterméknek szánt modellje.

“Célunk az, hogy a termelést, amilyen gyorsan csak lehet, heti 10 ezerre növeljük” – fogalmazott, kiemelve, hogy heti 7 ezernél a Tesla már tartósan nyereségesen tud működni. A harmadik negyedévben a Tesla 50-55 ezer Model 3-at tervez gyártani – jelentette be.

A második negyedévben a Tesla 53,4 ezer autót gyártott, ebből 40,7 ezret szállított le a megrendelőknek. A Model 3-ból 18,4 ezret gyártott le a Tesla a második negyedévben, amelynek végén 2,2 milliárd dollár likvid forgóeszközzel rendelkezett annak köszönhetően, hogy több százezer megrendelése van a Model 3-ra.

Annak ellenére, hogy veszteséggel zárta a negyedévet, a Tesla forgóeszközei az elemzők által becsültnél jóval kisebb mértékben csökkentek. Elon Musk jelezte, hogy nem osztja azoknak a tőkepiaci szakértőknek a nézetét, akik tőkeemelést tartanak szükségesnek a Teslánál.    A szerdai amerikai tőzsdezárást követően közzétett eredmény ismeretében a Tesla részvénye a tőzsdén kívüli forgalomban kilenc százalékos árfolyamnyereséget is elért.