Kapkodják a Daciákat, jelentősen nőhet a termelés

A francia Renault egymillióra növelné az évente gyártott Dacia gépkocsik számát, ami azt jelenti, hogy mintegy 300 ezerrel bővítené a mostani kapacitását – írta a román Ziarul Financiar című napilap.

A gazdasági újság elektronikus kiadása szerint a francia gyártó vezetői először helyezték kilátásba az elmúlt években, hogy bővíthetik a dél-romániai Mioveni-ben működő Dacia üzem gyártási kapacitását. Legutóbb 2010-ben volt hasonló fejlesztés.     A romániai üzem mellett azonban versenyben vannak a francia vállalat  marokkói telephelyei is, hiszen Dacia járműveket Tangerben és Casablancában is gyártanak.

Az újság Marc Susst, a Renault-csoport alelnökét idézte, aki elmondta: még nincs eldöntve, hogy melyik telephelyen lesz kapacitásbővítés, amit a “következő évekre” terveznek. Az alelnök szerint nagyon fontos szempont lesz a versenyképesség.     A lap emlékeztetett, hogy a francia járműipari vállalat a romániai és a tangeri üzemében jelenleg 350-350 ezer Daciát gyárt évente, a casablancaiban pedig 60 ezret szerelnek össze.

A romániai üzem versenyképességét csökkenti, hogy jelenleg nincs autópálya összeköttetés a Déli-Kárpátokon keresztül, ami növeli az exportálási költséget, a romániai üzem ugyanis 90 százalékban kivitelre dolgozik. A Dacia fő piacai Nyugat-Európában vannak.    A román hatóságok már többször megígérték a Pitesti-Nagyszeben autópálya megépítését, de a lap szerint várhatóan 2020-ig sem fog elkezdődni a kivitelezés, ami csökkenti a romániai üzem versenyképességét és kihatással lehet a francia gyártó kapacitásbővítési döntésére. A lap egymilliárd euróra becsülte a Renault által tervezett fejlesztést.

 

1 Comment on Kapkodják a Daciákat, jelentősen nőhet a termelés

  1. Kapkodják a Daciat? Csak javítani nem tudják! Ötször vittem javításra a még garanciális Dacia Duster-t nem tudták megjavítani kénytelen voltam vissza adni a kereskedőnek, persze 1 000 000 milliót vesztettem rajta és mivel nem a márka szerviz szomszédságában lakom, kb. 500 km. autóztam csak szervizbe járásra. A szerviz nem ért a javításához. Tehetetlenül álltak a hiba előtt.

Comments are closed.