Növeli mobilitási üzletága árbevételét a beszállító

Továbbra is növekedési pályán halad a Bosch. A vállalat mobilitási üzletága az idei évben előreláthatólag négy százalékkal növeli árbevételét, ezzel az autógyártás növekedési üteménél kétszer nagyobb mértékben bővül. Ennek kapcsán minden negyedik eurót a haszonjárművek – a furgonoktól a 40 tonnás szerelvényekig – technikájával keresi a Bosch.

Különösen erősen növekszik a teherautók és a munkagépek megoldásaihoz kapcsolódó üzleti terület – itt 7-8 százalékos növekedés várható. A Bosch egy bővülő piacon tevékenykedik. A nehéz-teherautók értékesítése 2017-ben közel nyolc százalékkal nőtt Kínában, az Amerikai Egyesült Államokban 18 százalékkal, Indiában pedig 45 százalékkal. A haszonjárművek hajtásláncaihoz kapcsolódó üzleti terület a növekedés egyik jelentős hajtóereje: 2017-ben a dízelmotorok befecskendezőrendszereinek értékesítése világszinten harmadával nőtt, Kínában pedig még ennél is erősebben – a következő években ez várhatóan egy magas szinten stabilizálódik. A Bosch mérnökei közül 2600 csupán a jövő haszonjárműveinek hajtásláncán dolgozik. Az év végére a mobilitási megoldások üzleti szektor több mint 54 000 kutatás-fejlesztési munkatársat foglalkoztat majd – ötezerrel többet, mint az év elején.

Fontos mérföldkő a Bosch számára a haszonjárművek hajtásláncát hatékonyabbá tenni, és ezáltal csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást, valamint a szén-dioxid- és a nitrogén-oxid-kibocsátást. E cél elérése érdekében a Bosch továbbfejleszti a dízelmotort, valamint alternatív hajtáslánc-megoldásokon is dolgozik. A 2025-ös évben az összes haszonjármű 80-90 százaléka még dízel meghajtású lesz. Ám már a 2030-as évtől minden negyedik új haszonjármű elektromos meghajtású lesz, Kínában pedig közel minden harmadik.

IAA_1

A Bosch azt tűzte ki maga elé célként, hogy világszinten vezetővé válik az elektromobilitás terén. Ennek érdekében biztosítja a megfelelő megoldásokat és a haszonjárművek villamosításának széles körű lehetőségeit kínálja – a teherhordó elektromos kerékpárok 36 voltos meghajtásától a kishaszonjárművek e-tengelyén át a 40 tonnás szerelvények üzemanyagcellás hajtásláncáig. Ez utóbbit a Bosch a Nikola Motor Company amerikai start-up vállalattal közösen fejleszti. Ezenkívül a Bosch a Weichai Power kínai haszonjárműmotor-gyártóval kötött stratégiai együttműködési megállapodást az üzemanyagcella közutakra alkalmassá fejlesztésére. A Bosch azonban nemcsak az új járműveket villanyozza fel, hanem utólag beszerelhető elektromos hajtásláncot is kínál – egy villamosított tengely formájában, amely félpótkocsikba építhető be. Ezzel fékezésnél visszanyerhető energia, ami biztosítja az áramot a félpótkocsi elektromos berendezései számára. A Bosch számításai szerint egy aggregátos hűtőfélpótkocsi esetében ezzel például akár évi 10 ezer euró megtakarítás is elérhető.

A villamosítás mellett a haszonjárművek automatizálása egy másik jelentős növekedési terület. Mindkét témában a következő évtizedben évenkénti kétszámjegyű bővülés várható a piacon. Az önvezető járművek felé vezető úton a Bosch a vezetéstámogató rendszerekre támaszkodik. Egy baleset halálos kimenetelének valószínűsége kétszeresére nő, ha egy teherautó is érintett abban. A Bosch számára ez elég indok ahhoz, hogy minden eddiginél több vezetéstámogató rendszerrel segítse a járművezetők munkáját, és ezáltal fokozza a közlekedésbiztonságot. Kanyarodási asszisztens, holttérfigyelő rendszer és előrelátó vészfékrendszer segítenek megakadályozni a haszonjárművek baleseteit – ezekhez a Bosch többek között a szükséges radarérzékelőket kínálja.

A haszonjárművek automatizálása ezenkívül a szállítási iparág más kihívásaira is megoldást jelent: Már ma 50 ezer teherautó-vezetőre lenne szükség az Amerikai Egyesült Államokban, tíz éven belül ez a hiány várhatóan háromszorosára nő. Hasonló fejleményeknek lehetünk szemtanúi Európában is. A Bosch jelentős lehetőségeket lát a „központtól központig” automatizálásban – a logisztikai telepek közötti vezető nélküli ingázásban. E technológia a szállítási iparág egyszerre több problémájára is megoldást nyújthat. Növeli a fuvarvállalatok versenyképességét, fokozza a szállítási mennyiséget és a biztonságot is. A konvojozás – amikor a haszonjárművek rövid időközzel, szélárnyékban követik egymást – a Bosch számára az automatizálás egyik logikus következő lépése. Ez nemcsak a személyi költségeket csökkenti, hanem az üzemanyag-fogyasztást is, azonban fokozottabb követelményeket támaszt a törvényalkotókkal, a technikával és az infrastruktúrával szemben. A Bosch éppen ezért részese a fontosabb kutatási projekteknek az Európai Unióban.