Olcsóbb lett a Tesla

Kínában

Tesla
A Tesla 12-26 százalékkal csökkentette Kínában két elektromos modellje, a Model X és a Model S árát a megemelkedett kínai importvámok hatásának ellensúlyozása céljából.

A Tesla közleménye szerint a Model S 75B ára 887,6 ezer jüanról (1 jüan=40,71 forint) 782,9 ezer jüanra, a Model X P100D ára pedig 24,4 százalékkal, 1,19 millió jüanra csökkent.    A Tesla tömegterméknek szánt Model 3 ára 540 és 595 ezer jüan között alakul. Erre az autóra Kínában még csak előrendelést vesznek fel.    A Tesla májusban azt közölte, hogy hat százalékkal csökkenti a Model X és Model S autók árát Kínában a pekingi kormány július elejére ígért importvám-csökkentésével párhuzamosan.

Az amerikai cég abból indult ki, hogy a kínai kormány ígérete szerint július elsejétől az importált autók vámtétele 25 százalékról 15 százalékra csökken. Időközben azonban az amerikai kormányzat megemelte a Kínából származó egyes termékek importvámját. Erre válaszul a kínai kormány nem csökkentette, hanem 40 százalékra megemelte az amerikai autók vámtételét.

A Teslának nagyon jól ment az üzlet Kínában még a 25 százalékos importvámokkal együtt is, hiszen tavaly kétmilliárd dollárra megduplázta eladásait. A Tesla messze a legsikeresebb külföldi elektromosautó-márka Kínában.    Az importvámok 40 százalékra történt megemelése azonban a márkák közül éppen a Teslát érintette a legérzékenyebben, hiszen egyelőre nem rendelkezik helyi gyártással és nem folytat együttműködést helyi partnerrel sem.

Ezen a helyzeten változtat, hogy a Tesla júliusban megállapodott a sanghaji hatóságokkal arról, hogy ott építi fel első elektromos autókat gyártó üzemét az Egyesült Államokon kívül. A beruházás értéke mintegy 2 milliárd dollár, az üzem két éven belül kezdi meg az elektromos autók gyártását és kapacitása további két-három éven belül eléri az évi 500 ezret.

Kínában rohamosan növekszik a teljesen elektromos, valamint a hálózatról is tölthető (plug-in) hibrid, összefoglaló nevükön “új energia járművek” (new-energy vehicles, NEV) értékesítése még az egyébként lassuló autópiaci forgalom közepette is. A NEV-értékesítés az idei első tíz hónapban 76 százalékkal, 860 ezerre nőtt.