Több mint tízmillió Seat készült Martorellben

A Seat martorelli gyára idén ünnepli 25. születésnapját, és 2018-ban újabb mérföldkőhöz érkezett: a gyár ezen időszak alatt több mint 10 millió gépkocsit gyártott. Az elmúlt negyedszázadban Spanyolország legnagyobb  autógyárának gyártósorairól 39 különböző modell gurult le, kezdve az első generációs Seat Ibizától és Seat Cordobától egészen a Seat Aronáig, vagy az Audi A1-ig, amelynek gyártása hetekkel ezelőtt kezdődött.

A gyárat 1993-ban avatták fel 244,5 milliárd pesetás (1,47 milliárd eurós) beruházás eredményeként. A Seat a barcelonai vámszabad övezetben lévő régi gyárában 40 évig folyó termelést követően vitte át a gyártást Martorellbe, és azóta ott zajlik a márka főbb modelljei,  valamint az Audi Q3  és az A1 gyártása. A gyár a Volkswagen-csoport harmadik legnagyobb gyára Európában, és immár okos gyárként működik.

A 10 milliomodik gépkocsit, egy Seat Arona FR 1.5 TSI tipusú gépkocsit a martorelli gyárban állítják ki a gyár 25. évfordulója tiszteletére rendezett kiállításon. Az Aronát az MQB A0 jelzésű moduláris keresztmotoros platformra építették, melyet közösen használ az Ibizával és a most érkezett Audi A1-el.

A gyárban ma több, mint 2000 robot működik, amelyek légyeges szerepet játszanak.  A robotok állandó mozgásban vannak, hogy összeszereljék a több, mint 3000 alkatrészt, amelyeket  egy   gépkocsiba beépítenek, és a robotok még a jelenleginél is fontosabb szerepet fognak játszani az elkövetkező években. Jelenleg a gyárban nyolcezren dolgoznak, akik minden nap 2400 gépkocsit gyártanak. Ez  azt jelenti, hogy megközelítőleg minden 30 másodpercben elkészül egy gépkocsi.

A Seat termék offenzívája az elmúlt két év során rekord nagyságú befektetést és kutatási-fejlesztési  kiadásokat követelt meg, ezek nagysága az elmúlt évben elérte a 962 millió eurót. Ma ez a gyár gyártja az Ibizát és a Leont, ami 2019-ben új generációval jelenik meg, valamint a városi crossovert, az Aronát. Ezen túl a közelmúltban az Audi A1-et is felvették a gyártott modellek közé. Ezt az Audit csak a Seat gyárában szerelik össze, és onnan kerül minden piacra.  Az Audi az Audi A1-et az Audi Q3 gyártási sikerét követően adta Martorellnek, az Audi Q3-ast is kizárólag itt gyártották hét éven keresztül. Az SUV immár Győrben készül.