Egyesülhet a Renault és a Nissan

A francia kormány a Renault és a japán Nissan autógyárak egyesülését akarja a jelenlegi szövetségi forma helyett.

A Nikkei című japán gazdasági lap közölt értesülése szerint ezt a követelést nyújtotta át a héten Tokióban tárgyaló Emmanuel Moulin, a francia gazdasági miniszter kabinetfőnöke.     A japán lap úgy tudja, hogy a franciák új elnököt is ki akarnak nevezni a Nissan élére, miután az eddigi vezetőt, Carlos Ghosnt tavaly Japánban előzetes letartóztatásba helyezték jövedelmének eltitkolása miatt.    A francia cég a Nissan céggel fennálló megállapodása értelmében jogosult az elnök kinevezésére.     A Nikkei azt írta, hogy Carlos Ghosn is tervezte a két autógyártó egyesülését. A lapértesülést még aznap cáfolta a francia kormány. “Nincs napirenden az egyesülés. Ami a tárgyalóasztalon van az a Renault vállalatirányítása. Számunkra most a legfontosabb, hogy szilárd, stabil és végleges irányításra leljünk a Renault számára” – hangsúlyozta újságírók előtt kairói látogatásán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter

A Renault legnagyobb részvényese a francia állam, több mint 15 százalékos hányaddal. A Renault-ban 15 százalékos részesedése van a Nissan cégnek, amelynek viszont 43,4 százaléka a Renault-é. A japán lap szerint a Nissan nem akarja az egyesülést, hiszen akkor a francia kormány lehetőséget kapna üzletpolitikájának a befolyásolására.

Ghosn ellen december elején emeltek vádat amiatt, hogy a 2015-től 2018-ig terjedő időszakban 2,9 milliárd jen jövedelmet szerepeltetett az értékpapír-felügyeletnek benyújtott beszámolókban a tényleges 7,2 milliárd jen helyett. Az ügyészség azzal is megvádolta a 64 éves üzletembert, hogy nem megfelelően látta el a vezérigazgatói feladatokat és megkárosította a Nissant.