Csak hibridként kapható az új RAV4

Toyota
A szabadidőautó-kategória megteremtője 25 éve rója a világ útjait, legújabb generációja nem csupán a gyökerekhez tér vissza haszonjárműként is alkalmazható terepképességeket kínálva, de megkapta a Toyota legújabb hibrid hajtását is.

Mély tömegközéppontjával és jelentős mértékben megnövelt karosszéria-szilárdságával az új RAV4 padlólemeze közvetlenül hozzájárul a modell rugózási komfortjához, bőséges helykínálatához és bő csomagteréhez (alaphelyzetben 580 liter).  Az első és hátsó túlnyúlásokat együttesen 35 milliméterrel csökkentették (elöl 5, hátul 30 milliméterrel), így az új modell összességében 5 milliméterrel rövidebb (4600 milliméter) lett, miközben a tengelytáv 30 milliméterrel nőtt (2690 milliméter), ami tágasabb belső teret eredményezett. Az új modell határozott, széles kiállását erősíti a 10 milliméterrel megnövelt (1855 milliméter) szélesség, valamint a nagyobb első és hátsó nyomtáv. Ugyanakkor a magasság 10 milliméterrel csökkent, ami javított a kocsi megjelenésén.

Toyota_RAV4_17

A tervezés során alapkövetelmény volt a rugalmas alakíthatóság: szükség esetén könnyedén bővíthető a csomagtartó, lehajtott ülésekkel az új RAV4 csomagterében elfér egy 29 hüvelykes felnőtt bicikli, anélkül, hogy ki kellene szerelni a kerekeit. A csomagtérpadló két szinten állítható, illetve megfordítható, ha piszkos tárgyakat kell szállítanunk. A hátsó ülések 60:40 arányban osztva dönthetők, a csomagtér mindkét oldalfalán tárolóhálókat találunk. Az ötletes megoldások sorát bővíti a csomagtérajtó akasztóként is funkcionáló fogantyúja, vagy a motoros csomagtérajtó.

Toyota_RAV4_21

Az új RAV4-et 2,5 literes benzin-elektromos hibrid hajtáslánc mozgatja, amely elsőkerék-meghajtású kivitelben 218, összkerékhajtású verzióban 222 lóerő teljesítményre képes. Elektromos vezérlésű 4×4-es rendszerét az elődhöz képest javították.

Toyota_RAV4_22

Számos vezetőtámogató, illetve kényelmi berendezése közül figyelemre méltó a Toyota RAV4 digitális visszapillantója. A rendszer használható hagyományos, fény hatására elsötétülő (elektrokróm) tükörként, amelyben visszatükröződik az autó mögötti út és forgalom képe, vagy digitális monitorként, mely esetben jóval szélesebb látómezőt biztosít. A tükör gombnyomásra megjeleníti a RAV4 hátsó szélvédőjének felső részén elhelyezett nagy felbontású, állítható kamera által közvetített, valós idejű képet. Ez a megoldás maximális kilátást biztosít például olyan helyzetben, ha a csomagtartóban elhelyezett, terebélyes tárgyak vagy a magas hátsó utasok egyébként akadályoznák a hátra tekintést. A kamera szélesebb látómezőt kínál, a vezető érintőgombok segítségével szabályozhatja a képet, illetve nagyíthatja is azt.