Innováció a logisztikában: költségoptimalizálás műanyag tárolók segítségével

A logisztikai csomagolástechnika hatalmas fejlődésen ment át az utóbbi években. A szektor gyártó cégei számtalan újdonságot dobtak a piacra, így optimalizálni lehet a szállítmányozás és raktározás költségeit. A Schoeller Allibert legújabb fejlesztésével – a Magnum Optimum 1208 összecsukható konténerrel – akár 36 százalékos költségcsökkenés is elérhető.

A Schoeller Allibert műanyag ládákat és konténereket gyárt már több mint 50 éve. A cég K+F részlege egyedülálló a piacon: az utóbbi két évben összesen 42 új terméket fejlesztettek. A vevői igények felmérése alapján olyan eszközök készülnek, amelyek hozzájárulnak a versenyképes és fenntartható logisztikához. A vállalat felismerte, hogy a szállítmányozási költségek leszorítása hatalmas kihívás a globalizált világban, így érdemes a műanyag tárolókra is termelő eszközként tekinteni.

A cég élen jár a hosszú élettartammal rendelkező műanyag tárolóeszközök gyártásában, valamint hatalmas összegeket fektettek az újrahasznosító iparágba is. A vállalat célcsoportja a hosszútávon gondolkodó vásárlók: olyan cégek, amelyek hajlandóak az olcsó és gyorsan amortizálódó műanyag konténerek és ibc tartályok helyett tartós megoldást választani.

Hogyan lehet csökkenteni a logisztikai költségeket műanyag ládák segítségével?

Az autóipari gyártás során használt konténerek szerepe elsősorban a szállítmányozás és raktározás során kiemelkedő. A tárolóeszközök minősége meghatározza a maximális hasznos űrtartalom és maximális hasznos súly mennyiségét. Továbbá a tartóssági szempontokat is mérlegelni kell a beszerzési döntés során.

Jó példa a költségcsökkentésre a Schoeller Allibert új összecsukható konténere, a Magnum Optimum 1208:

  • A szállítható hasznos teher aránya jóval magasabb, mivel a ládák súlyát 7 százalékkal csökkentették a korábbi szériákhoz képest
  • A hasznos űrtartalom még nagyobb arányban növekedett: 12 százalékkal magasabb a régi modellekkel összehasonlítva
  • A 71 százalékos összecsukhatósági arány kiemelkedő a piacon, így az üres ládákat kevesebb fuvarral lehet elszállítani és tárolni

A humánerőforrás szűkössége miatt a Schoeller mérnökei arra is gondoltak, hogy minél kevesebb operátorra legyen szükség a termék használatához. Az új összecsukható konténert (FLC – Foldable Large Container) ma már egyetlen munkás is képes szétnyitni, így a folyamatok felgyorsulnak és kevesebb operator kell a feladatok elvégzéséhez.

Látható, hogy az évente kiadott termékek között is hatalmas különbségek vannak. Még nagyobb költségoptimalizálás érhető el akkor, ha régebbi modelleket cserél le egy vállalat. A hagyományos, gyakran olcsó és silány minőségű műanyag tárolók csak rövidtávon tűnnek jó megoldásnak. Az új műanyag ládák segítségével már középtávon költségcsökkenés érhető el.

(x)