Elkezdődhet a BMW-gyár infrastruktúrájának kialakítása

Elkezdődhet a BMW-gyárnak is helyet adó debreceni észak-nyugati gazdasági övezet infrastruktúrájának kialakítása, miután eredményes volt az erre kiírt közbeszerzési eljárás – közölte az önkormányzat sajtóirodája.

Közleményük szerint a nyertes kivitelező Market Építő Zrt.-nek 2019 őszéig kell végeznie a beruházás első, majd 2020 áprilisáig a második ütemével.    Debrecen eddigi legnagyobb iparterületén két ütemben csaknem 400 ezer köbméter nyílt medrű árkot és 145 ezer méter hosszú zárt vízelvezető rendszert kell megépíteni. A 400 hektáros területről több mint 1 millió köbméter humuszt termelnek le és terítenek el, majd csaknem 600 ezer köbméter talajstabilizáló anyaggal kell tömöríteni területet. A kivitelezőnek el kell végeznie a 400 hektáros terület megfelelő szintezését is – olvasható a közleményben.

Összesen kétmillió négyzetméteren stabilizálják a talajt, valamint 1,6 millió köbméter töltést építenek. A beavatkozásokhoz szükséges tervdokumentációt a vállalkozónak kell elkészítenie, és a szükséges engedélyeket ő szerzi be.    A nyílt közbeszerzési eljárás keretében megjelent felhívásra négyen adtak be ajánlatot, közülük a legkedvezőbbet a Market Építő Zrt. tette. A nyertes cég nettó 22,29 milliárd forintért vállalta a munkát. A kivitelezővel 2019. március 19-én köt szerződést a debreceni önkormányzat, utána kezdődhet el a tervezés, majd a kivitelezés.

Az észak-nyugati gazdasági övezetben építi fel új európai gyárát a BMW Group. A beruházás eredményeként évente 150 ezer járművet gyártanak majd Debrecenben és ezer munkahelyet hoznak létre. Az ipari terület kialakítására fordított, a közbeszerzési eljárás alapján kialakult költség részét képezi az eladási árnak – áll az önkormányzat közleményében.