Jó hírek Nagy-Britanniából

Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma Nagy-Britanniában februárban, ami a benzinmotoros és az alternatív üzemanyaggal működő járművek (AFV) értékesítésének megugrásából adódik.

A Brit Autógyártók és -kereskedők Szövetsége (SMMT) honlapján közzétett kimutatás szerint februárban az egy évvel korábbihoz képest 1,4 százalékkal több, 81 ezer 969 új autó kapott rendszámot. Ebből a dízelmotoros kocsik száma 14,3 százalékkal 24 ezer 284-re csökkent, míg a benzinmotorosoké 8,3 százalékkal 53 ezer 164-re, az egyéb alternatív üzemanyaggal működő járműveké pedig 34,0 százalékkal 4521-re emelkedett.     A dízelautók piaci részesedése az egy évvel korábbi 35,0 százalékról 29,6 százalékra csökkent, a benzineseké viszont 60,8 százalékról 64,9 százalékra, az alternatív energiahordozóval hajtott járműveké pedig 4,2 százalékról 5,5 százalékra nőtt februárban.     Az AFV-k iránti kereslet már a 22. egymást követő hónapban emelkedett februárban, jelezve, hogy a modellválaszték szélesedésének köszönhetően egyre több vevő talál az igényeinek megfelelő autót ebben a csoportban.

Az év első két hónapjában közel 243 ezer új gépkocsi került ki az utakra, 0,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A dízelautók száma 18,3 százalékkal csökkent, a benzineseké viszont 7,6 százalékkal nőtt.     Európa második legnagyobb autópiacán február előtt öt egymást követő hónapban csökkent az értékesített új autók száma. Az autókereskedés szempontjából azonban február az év egyik legnyugodtabb hónapja szokott lenni.

Mike Hawes, az SMMT vezérigazgatója szerint bátorító, hogy februárban, még ha kis mértékben is, de nőtt a forgalomba helyezett új autók száma, különösen az elektromos járműveké. Egyúttal azonban arra figyelmeztetett, hogy ha Nagy-Britannia el akarja érni az elektromos autók számának és arányának emelésére tett céljait, világszínvonalú ösztönző csomagra és infrastruktúrára van szükség.