Ausztriában is van 5G

5G
A T-Mobile Austria üzembe állította az első 5G bázisállomásokat Ausztriában, elsődlegesen az ország vidéki régióiban – közölte a távközlési cég.

A közlemény szerint mindezt az 5G frekvenciatender március eleji sikeres lezárása, és a megszerzett használati jogosultságok tették lehetővé. Az első 25 átjátszóállomás 17 településen kezdett működni, kettő Karintiában, három Alsó-, és kettő Felső-Ausztriában, valamint 5-5 Stájerországban és Tirolban.    A közleményben Andreas Bierwirth, a T-Mobile Austria vezérigazgatója kifejtette, a cég az 5G-hálózat elindulásába 57 millió eurót fektetett, amely a cég egyértelmű elkötelezettségét tükrözi Ausztria digitális jövője iránt. Az 5G-vel a mobil szélessávú lefedettség lépést tart az optikai hálózatok teljesítményével, és olyan régiókat is lefed, ahol a kábelhálózat kiépítése költséges, lassú, és bonyolult lenne. A T-Mobile 2018 és 2021 között egymilliárd eurót fektet mobil- és vezetékes szélessávú hálózatfejlesztésekbe Ausztriában – közölte.

Srini Gopalan, a Deutsche Telekom igazgatósági tagja a közleményben azt mondta: a nehéz földrajzi adottságai ellenére Ausztria élen jár az új technológiák bevezetésében.

A közlemény szerint a következő hónapokban a T-Mobile Austria dokumentálja tapasztalatait az első 5G állomásokról. Az első 5G okostelefonok várhatóan 2019 végén lesznek elérhetőek, nagyobb modellválaszték az 5G okostelefonokból, tabletekből 2020-ban kerülhet piacra – közölték.