Az autóipar miatt rontott az Osram

Az autóipari keresletcsökkenés miatt romlott a német Osram világítástechnikai vállalat negyedéves eredménye a cég honlapján közzétett negyedéves mérlegbeszámoló szerint.

Pénzügyi évének második negyedévében 862 millió euró, a 2018 második negyedévi 938 millió eurónál 8,2 százalékkal kisebb értékesítési árbevétel mellett 92,4 százalékkal 11 millió euróra csökkent 146 millió euróról a német Osram Licht AG. világítástechnikai vállalat működési eredménye a március végén  zárult három hónapban.     Az egyszeri tételekkel kiigazított működési eredmény 70 millió euró lett, 55,9 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 159 millió eurónál. A vállalat bevételarányos jövedelmezősége 8,1 százalékra csökkent 16,9 százalékról.     Az Osram pénzügyi éve második negyedévét 91 millió euró veszteséggel zárta az egy évvel korábbi 56 millió euró nettó nyereséggel szemben.

Az Osram eredménye romlását legnagyobb üzletágában, az autóipari világítástechnikában bekövetkezett keresletcsökkenésnek tulajdonítja, bár másik két üzletágában is nagy forgalomcsökkenést szenvedett el. Az autóipari üzletág forgalma 7,4 százalékkal, az optikai félvezető üzletágé 15,3 százalékkal, a digitális alkalmazásoké 3,0 százalékkal csökkent.     A cég eredményét emellett átszervezési költségek is megterhelték.

Az Osram a jövőben az autóipari világítástechnika mellett a LED világítástechnikai alkalmazások, optikai félvezető technológiai és digitális világítástechnikai alkalmazások fejlesztésére összpontosítja növekedési stratégiáját – közölte Olaf Berlien vezérigazgató a negyedéves mérlegbeszámoló bemutatása alkalmából.    Az Osram előrehaladott tárgyalásokat folytat a Bain Capital és Carlyle befektetési társaságokkal részesedés vásárlásáról. A befektetési alapok jelenleg a cég könyveit vizsgálják – jelentette be a vezérigazgató.

Az Osram Licht AG. világítástechnikai vállalat mintegy 26 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte. A cég 2018-ban 3,8 milliárd euró forgalmat bonyolított.